Menu

Deseta obljetnica Portala za škole Istaknuto

Deseta obljetnica Portala za škole

Prije točno deset godina na adresi www.skole.hr objavljen je Portal za škole. Pokrenula ga je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet na poticaj i u suradnji s tadašnjim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Cilj je bio pružiti virtualno okupljalište članovima školske zajednice putem kojeg će moći razmjenjivati iskustva te surađivati i saznavati brojne korisne informacije namijenjene nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima.

Osim toga, zamišljeno je da se na Portalu objavljuju sadržaji koji će pružiti podršku nastavnicima i učenicima za uporabu informacijske tehnologije (IT) u svakodnevnom radu i učenju.

U prvih deset godina na Portalu za škole objavljeno je 11 283 teksta te je zaprimljeno i objavljeno 1143 digitalna nastavna materijala, 321 učenički rad i 697 vijesti iz škola te 24 nastavnička teksta iz prakse. Stranice Portala tijekom 10 godina posjećene su 12 089 911 puta, a održano je i 16 natjecanja s velikim brojem sudionika.

Portal danas sadrži 17 rubrika od kojih je važno istaknuti „Suvremeno obrazovanje“, rubriku namijenjenu nastavnicima čiji je cilj pružiti podršku i motivirati nastavnike za primjenu IT-a u poučavanju. U rubrici „Dobro je znati“, namijenjenoj učenicima i roditeljima, učenici mogu pročitati edukativne i informativne tekstove te razne savjete koji im mogu pomoći u ispunjavanju njihovih svakodnevnih školskih obveza, ali i pri organizaciji slobodnih aktivnosti. Roditelji također mogu pronaći razne korisne savjete, zanimljivosti te tekstove čije teme obrađuju aktualne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju u odgoju djeteta. Najdinamičniji dio Portala za škole su vijesti vezane uz školstvo. Na Portalu se također mogu pronaći popisi škola, učeničkih domova i fakulteta, a predstavljene su i najnovije informacije o uslugama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i drugih važnih ustanova. Kontinuirano se prikupljaju i objavljuju sadržaji koje nastavnici i učenici samostalno izrađuju poput vijesti iz škola, školske novine, digitalni nastavni materijali, tekstovi u rubrici “Iz prakse“ koje objavljuju nastavnici te učenički radovi.

Putem Portala moguće je pristupiti i uslugama koje CARNet nudi školama te pronaći brojne korisne informacije o tim uslugama.

CARNet i u budućnosti planira prilagodbe i poboljšanja u skladu s aktualnim trendovima te sugestijama od strane korisnika.

Posjetite rođendansku stranicu Portala na kojoj će biti moguće uključiti se u razne aktivnosti u idućih godinu dana te proslaviti jubilarni 10. rođendan Portala za škole. Pogledajte i rođendanski video s kojim započinje jubilej.

 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next