Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Preko 200 sudionika na zagrebačkoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama Istaknuto

Preko 200 sudionika na zagrebačkoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama

Konferencija Trendovi u telekomunikacijama je tradicionalno okupila vodeće ljude telekom kompanija u Hrvatskoj, kao što su Davor Tomašković (Hrvatski Telekom), Jiří Dvorjančanski (Vipnet) i Viktora Pavlinića (Tele2), koji su govorili o globalnim trendovima u industriji.

„Već u 2016. godini se s rastom BDP-a se popravila i situacija na telekomunikacijskom tržištu, pogotovo u segmentu broadbanda, mobilnih podataka i televizije. Taj trend nastavit će se i ove godine.“, istaknuo je predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković koji ovu kompaniju u budućnosti vidi kao regionalnog lidera i najvećeg telekom investitora u infrastrukturu.

„Kupnja Crnogorskog Telekoma prvi je korak da HT postane regionalni lider, što je i kreiranje dodatne vrijednosti za građane koji drže 49 posto vlasništva. U zadnje tri godine“, istaknuo je Tomašković: „HT je pokrenuo ogroman investicijski ciklus u infrastrukturu; devet puta je povećan broj kućanstava koja surfaju po brzini od 30 mbt/sek. No, najveći efekti u budućnosti se očekuju od digitalizacije zdravstvenog sustava, javne uprave i pametnih gradova.“

U Tele2 se u budućnosti vide kao najbolji operator po pitanju korisničkog iskustva, a predsjednik uprave Tele2 Viktor Pavlinić ističe da je trend konsolidacija dobar ako na kraju vodi većoj konkurentnosti: „Samo s rastom konkurentnosti se općoj populaciji donose najveće uštede“, rekao je Pavlinić.

U iduće tri godine Vipnet očekuje rast u ICT-u; posebno u pitanju sigurnosti i cloud tržišta: „Konsolidacijom se stvara veća vrijednost za korisnike, što je i logika koja stoji iza akvizicije Metroneta. Konsolidacija je dobra i zbog toga što u Hrvatskoj nema potrebne infrastrukture“, rekao je predsjednik Uprave Vipnet-a Jiří Dvorjančansky.

Telekom čelnici osvrnuli su se i na ulogu države koja može pomoći kod ishođenja dozvola za širenje infrastrukture, ali i naknada koje se za to plaćaju. Također, prema telekomima, država treba poticati konkurentnost kako bi se stimulirale investicije.

U nastavku konferencije na panelu 50 nijansi digitalnog o izazovima transformacije i regulatornim okvirima, razgovarali su državni tajnik za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić, predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić, suosnivač zagrebačkog coworking prostora HUB385 Ivica Mudrinić, stariji izvršni direktor Poslovnog razvoja, strategije i informacijske tehnologije u Atlantic Grupi Mladen Pejković, generalni menadžer Ubera za Hrvatsku Davor Tremac, direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević te osnivač i direktor komunikacijske i digitalne agencije 404 Nikola Vrdoljak.

Gotovo 80 posto građana Hrvatske čita on-line vijesti, no istaknuto je na panelu da bi iluzija bilo vjerovati da će se biznis iz analognog svijeta u potpunosti preseliti u digitalan. „To se neće događati niti u jednoj industriji. Jednokratna transformacija ne postoji.“, objasnio je Trupčević.

U Uberu pak smatraju da digitalizacija donosi poboljšanje procesa i smanjenje troškova kako bi se pružila veća vrijednost korisnicima i stanovništvu, a u Uberu smatraju da će oni koji se tome ne prilagode jednostavno nestati.

Što se države tiče, kao najveći problemi istaknuti su nedostatak kadra iz STEM područja te tromost sustava.

Konferencija Trendovi u telekomunikacijama okupila je više od 200 sudionika iz područja gospodarstva i državne uprave, a više o konferenciji možete naći ovdje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next