Logo
Ispiši ovu stranicu

Rast u 2016. godini Bosch zahvaljuje povezivosti Istaknuto

Rast u 2016. godini Bosch zahvaljuje povezivosti

U 2016. godini Grupa Bosch opet je povećala prodaju. Prema preliminarnim brojkama prodaja se u protekloj godini povećala za nominalnih 3,5 posto na otprilike 73,1 milijardu eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike porast prodaje iznosio je 5,4 posto. Učinci tečajne razlike negativno su utjecali na prodajne rezultate do iznosa od gotovo 1,3 milijarde eura.

„Unatoč nepovoljnim uvjetima u 2016. smo uspjeli ostvariti prognozu rasta,” rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. „Bosch se trenutačno nalazi usred najvećeg procesa transformacije dosad. Bosch aktivno oblikuje promjenu u industrijama, tržištima i tehnologijama.”

dr rer nat volkmar denner 16 9jpgDr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH

Bosch unaprijed ulaže sredstva u iznosima koji dosežu nekoliko milijardi eura, prije svega kada je riječ o povezivosti putem interneta stvari (IoT) i prijelazu na elektromobilnost. Tvrtka je u 2016. troškove istraživanja i razvoja povećala na otprilike 6,6 milijardi eura. Kao što je objasnio dr. Stefan Asenkerschbaumer, glavni financijski direktor Boscha i zamjenik predsjednika Boscheva upravnog odbora: „Rezultat koji ostvarimo danas financirat će sutrašnji uspjeh.”

Dobavljač tehnologije i usluga u 2016. je ostvario oko 4,3 milijarde eura prihoda prije odbitka kamata i poreza na dobit (EBIT). Bosch želi biti vodeći dobavljač u području interneta stvari. Kompanija smatra da u poslovanju s inteligentnim digitalnim pomoćnicima leži golem potencijal za rast.

„Internet stvari postaje osoban. Uz pomoć umjetne inteligencije personaliziramo povezivost”, rekao je Boschev glavni izvršni direktor. Iz tog razloga Bosch ulaže oko 300 milijuna eura u nov centar za umjetnu inteligenciju, koji će staviti točku na i njegove stručnosti u području interneta stvari.

Preliminarne brojke za Europu u 2016. pokazuju vrlo pozitivan poslovni razvoj za Grupu Bosch. U toj regiji dobavljač tehnologije i usluga prodaju je povećao za 3,4 posto (4,8 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike) na 38,6 milijarda eura.

Prema podacima od 31. prosinca 2016. Grupa Bosch zapošljava oko 390.000 zaposlenika diljem svijeta. Broj zaposlenika u 2016. godini povećao se za otprilike 15.000. Novi zaposlenici zaposleni su većinom u regiji Azija i Pacifik te u središnjoj i istočnoj Europi. U Njemačkoj je broj zaposlenika narastao na 2100.

U 2017. Bosch predviđa tek umjeren rast svjetskog gospodarstva od 2,3 posto. Rizike za gospodarstvo ponajprije vidi u političkim zbivanjima u SAD-u i Europi. Bosch u 2017. ponovno namjerava ostvariti rast te rasti brže od svojih odgovarajućih tržišta. Želi dodatno poboljšati stanje konkurentnosti i dobiti u svim svojim odjelima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.