Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Do osnovnih digitalnih vještina kroz igru i zabavu na Digitalnoj akademiji Istaknuto

Do osnovnih digitalnih vještina kroz igru i zabavu na Digitalnoj akademiji

Digitalna akademija nov je projekt Otvorenog učilišta Algebra, namijenjen najmlađim polaznicima – učenicima osnovnih škola, a u školama će se programi i održavati. Na Digitalnoj akademiji djeca će se naučiti koristiti digitalne tehnologije, kako stvarati i uređivati nove sadržaje; razvit će logičko i računalno razmišljanje, sposobnosti rješavanja problema i naučit će kako učinkovito komunicirati i surađivati s drugima.

Nov edukativni program iz Algebre namijenjen i u cijelosti prilagođen učenicima osnovnih škola. Od logičkog razmišljanja i vještine rješavanja problema, preko programiranja, stvaranja, istraživanja i stjecanja vještina vezanih uz suradnju s drugima, Digitalna akademija učit će djecu vještinama kakve u toj dobi još ne mogu steći kroz redovne školske programe ili ih ne mogu steći u tom obimu, na sustavan način i korištenjem specifičnih programa namijenjenih djeci te dobi. Digitalna akademija organizirana je poput ostalih izvannastavnih aktivnosti i održava se u odabranim osnovnim školama, a namijenjena je svim učenicima osnovnih škola, već od 1. razreda.

Budućnost djece ovisit će velikim dijelom o njihovom razumijevanju i poznavanju tehnoloških vještina. Digitalna akademija mjesto je gdje će se djeca s tehnologijom upoznati kroz igru na zabavan i pedagoški ispravan način, kroz originalan program koji su pripremili stručnjaci iz područja informatike i obrazovanja, među kojima Lidija Kralj, Vedran Đakić, Toni Milun, Maja Brkljačić i drugi.

Maja Brkljacic Toni Milun Lidija Kralj

"U Digitalnoj akademiji ćemo učenje i savladavanje digitalnih tehnologija učiniti zabavnima, kroz igru i djeci posebno prilagođene sadržaje. Naši najmlađi polaznici razvit će vještine rješavanja problema i naučit će koristiti tehnologije i programe s kojima su se možda već i susreli, ali koje na drugi način, i uz pedagoško vodstvo mentora, zapravo dosad i nisu mogli lako upoznati u Hrvatskoj. Vjerujemo da smo kroz razvoj programa Digitalne akademije stvorili program koji će biti primamljiv djeci, da će to biti izvannastavna aktivnost na koju će ona rado ići, te da smo kroz simpatičan sustav vrednovanja njihovog napretka i dodjeljivanje bedževa digitalnih nindža uspjeli osmisliti program koji će kod djece ukloniti i strah od ocjenjivanja. S druge strane, roditelji koji svoju djecu upišu na Digitalnu akademiju mogu biti sigurni da će ona svoja prva znanja s ovog područja stjecati na stimulativan način i kroz pažljivo osmišljen, moderan program kakav se dosad u Hrvatskoj nije niti mogao upisati", kaže Maja Brkljačić, voditeljica programa Digitalne akademije.

Provedba programa počinje već početkom listopada pa bi zainteresiranu djecu roditelji trebali upisati što prije.

Školama u kojima će se program provoditi Algebra će donirati prijenosna računala i pripadajuću opremu i obvezat će se na održavanje donirane opreme kroz nekoliko godina. Time je polaznicima osigurano korištenje nove i suvremene opreme.  Osim toga, Algebra će dodatno pomoći u razvijanju informatičkih vještina nastavnika u školi kroz posebne programe obrazovanja i za njih.

Program Digitalne akademije podržale su najveće tehnološke tvrtke poput Microsofta, Googlea i Oraclea – Microsoft polaznicima programa omogućava korištenje edukacijske verzije Minecrafta, Google je posebno za ovu prigodu donirao Cardboardove koji će djecu uvesti u svijet virtualne stvarnosti, a Oracle se uključio kroz omogućavanje pristupa svojim obrazovnim sadržajima.

Digitalna akademija u listopadu kreće u zagrebačkim osnovnim školama, a plan je od sljedeće godine širiti projekt i po ostalim mjestima i gradovima u Hrvatskoj kako bi što više djece dobilo priliku za sudjelovanje u ovim programima.

Za više informacija o Digitalnoj akademiji, svim programima i sadržajima koji ondje očekuju djecu, o točnim lokacijama na kojima je ona dostupna i sve druge novosti vezane uz projekt, posjetite http://digitalna-akademija.hr/

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next