Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Mladi genijalac, tvorac robotičke ruke kojom se upravlja mislima dolazi u Zagreb Istaknuto

Mladi genijalac, tvorac robotičke ruke kojom se upravlja mislima dolazi u Zagreb

Easton LaChappelle 19-godišnji je inovator koji već radi za NASA-u, a uporabom novih tehnologija stvara izume koji mijenjaju svijet. Robotičku ruku kojom je moguće upravljati putem moždanih valova, a koja je izazvala revoluciju u industriji prostetike, predstavit će u zagrebačkom HUB385 početkom lipnja na najvećem makers događanju u regiji - Brave New World. 19-godišnji inovator iz Colorada uz pomoć novih tehnologija vraća nadu onima koji koriste ortopedska pomagala.

Prostetička ruka se može pokretati putem vlastitih misli, a za njezinu izradu Easton je koristio samo 3D printer i znanje o robotici koje je stekao putem interneta. Svojim je izumom pokrenuo pravu revoluciju u industriji prostetike drastično smanjivši cijenu proizvodnje ortopedskih pomagala, a putem open source objava svoje inovacije učinio je široko dostupnima za daljnji razvoj.

Prototip prve robotičke šake izradio je još kao 14-godišnjak koristeći samo lego kockice dok je za sustav upravljanja koristio igru iz lokalnog supermarketa koja omogućuje upravljanje lopticom snagom misli. Susret sa 7-godišnjom djevojčicom čija je prostetička ruka koštala čak 80 tisuća dolara potaknula je Eastona da prototip tinejdžerske inovacije zapravo pretoči u praktičan izum kojeg si svatko može priuštiti.

Easton LaChappelle roboticka ruka

LaChappelle danas je vlasnik tvrtke Unlimited Tomorrow koja je čitavu robotičku platformu proizvela za samo 500 dolara, a trenutno razvija koncept koji će pomoći paraplegičarima da ponovno hodaju. U iskrenoj želji da pomaže ljudima te istovremeno omogući daljnji napredak svoje prve inovacije, sa stranica tvrtke svatko može besplatno preuzeti upute za izradu vlastite ruke uz pomoć 3D printera.

S Eastonovom inovativnom rukom rukovao se i američki predsjednik Obama, a NASA ga je angažirala na projektu Robonauta u sklopu kojega s ostatkom tima istražuje kako astronauti na daljinu sa Zemlje mogu kontrolirati robota u svemiru.

Easton LaChappelle i Barack Obama

Easton LaChappelle kao jedan od glavnih predvodnika četvrte industrijske revolucije mladih kreativaca govorit će na konferenciji u sklopu najvećeg start up događaja u regiji Brave New World kojeg u suradnji sa CityOS organizira HUB385 u svojim prostorima u Zagrebu 4. lipnja. Brave New World je maker fest koji će tijekom dva vikenda, od 4. do 12. lipnja na jednome mjestu okupiti mlade inovatore, developere, kreativce, inženjere i sve zainteresirane da uz pomoć napredne tehnologije rješavaju stvarne probleme svoje lokalne zajednice.

Easton LaChappelle prezentacija2

European Makers Week pomoću Brave New Worlda dobiva nastavak svoje priče i u Hrvatskoj na kojoj će se održati inovativne konferencije, praktične radionice i 48-satni hackathoni. Na Brave New Worldu sudionici će čuti o novoj digitalnoj revoluciji, već postojećim rješenjima za kompleksnim problemima, kako se inovativna rješenja mogu implementirati u svakodnevni život i na koji način se može uključiti cijela zajednica. Nositelji konferencije će upravo biti mladi poduzetnici poput LaChappellea i njihovi budući start-upovi.

Zakoračite u Brave New World i pogledajte nevjerojatnu priču o Eastonu LaChappelleu u videoisječku na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next