Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson Nikola Tesla ugovorio eZdravstvo za Kazahstan u iznosu 150 milijuna kuna

Kazahstanska prijestolnica Astana Kazahstanska prijestolnica Astana

Ministarstvo zdravstva i socijalnog razvoja Republike Kazahstan potpisalo je s kompanijom Ericsson Nikola Tesla d.d. ugovor vezan uz informatizaciju zdravstvenog sustava u sklopu čega će biti isporučena i interoperabilna platforma. Ugovor je vrijedan 150 milijuna kuna. Kazahstanu, koji je po površini deveta država u svijetu sa 17 milijuna stanovnika, bit će isporučeno napredno programsko rješenje i usluge vezane uz informatizaciju nacionalnog zdravstvenog sustava.

Implementacija, koja uključuje analizu, projektiranje, prilagodbe lokalnim potrebama i instalaciju trajat će oko godinu dana, a usluge podrške tri godine.

Navedeni ugovor omogućit će Ministarstvu zdravstva i socijalnog razvoja Republike Kazahstan te povezanim zdravstvenim institucijama uvođenje međunarodnih standarda i podršku u ključnim reformama zdravstvenog sektora. Važno je naglasiti da ova platforma ima mogućnost integrirati postojeće sustave te omogućiti integraciju budućih sustava na temelju međunarodnih standarda. U sklopu ugovora bit će izgrađen nacionalni sustav elektroničkog zdravstvenog kartona te sustav za poslovnu inteligenciju.

Uvođenje umreženog informacijskog sustava zdravstvene skrbi na nacionalnoj razini rezultirat će poboljšanom učinkovitošću i kvalitetom u upravljanju sustavom zdravstva te pristupom pouzdanim i pravovremenim zdravstvenim informacijama. Cjeloviti informacijski sustav zdravstvene skrbi omogućit će građanima različite nove usluge i informacije iz područja zdravstva putem Portala za pacijente te kvalitetniji i sigurniji sustav zdravstva, a liječnicima će pružiti pomoć u kliničkom odlučivanju.

Aleksej Coj, zamjenik ministra zdravstva i socijalnog razvoja Republike Kazahstan, dao je svoj komentar na ovaj događaj: „Realizacija platforme za informatizaciju i interoperabilnost važan je korak u okviru strategije razvoja eZdravstva Republike Kazahstan. Elektronički zdravstveni karton, koji će se implementirati na osnovi platforme, omogućit će pružanje informacijske podrške procesima osnaživanja primarne zdravstvene zaštite, omogućavanje pružanja stalne medicinske pomoći, povećanja kvalitete medicinskih podataka koji se upotrebljavaju za donošenje kliničkih odluka i odluka vezanih uz politike zdravstva. Na osnovi elektroničkog zdravstvenog kartona kreirat će se Portal za pacijenta. To je informacijski alat putem kojeg se pacijenta uvodi u postupak brige o zdravlju, realiziraju se programi upravljanja oboljenjima, i stvara zdrav način života.“

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle komentirala je ugovor: „Sretni smo zbog potpisivanja ovog važnog ugovora u propulzivnom području eZdravstva. Omogućit ćemo bolje zdravstvene usluge građanima Kazahstana te istovremeno osigurati uštede i poboljšati upravljanje nacionalnim zdravstvenim sustavom.

Ovim ugovorom dodatno potvrđujemo naše vodstvo u kompleksnim ICT rješenjima u poslovnom segmentu zdravstva, kao i našu stratešku ulogu u ovom području. Ovo je izvrsna prilika koja nas motivira da svojim rješenjima, proizvodima i uslugama, kao i našim inovativnim timovima, doprinesemo u tako značajnom projektu. Na ovaj način, donosimo novu kvalitetu i vrijednost u zdravstveni sustav Republike Kazahstan.“

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next