Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ICT Gold Awards 2016: FOI-eva profesorica Blaženka Divjak izabrana u Top 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u

ICT Gold Awards 2016: FOI-eva profesorica Blaženka Divjak izabrana u Top 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u

Jedan od najzanimljivijih trenutaka ovogodišnje konferencije ICT Gold Awards bila je svakako objava liste 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u. Na konferenciji u organizaciji portala IT Biz Crunch i medijske kuće VIDI u zagrebačkom Hotelu Esplanade dodijeljene su nagrade za najbolje ICT implementacije u 2016. godini u tri kategorije koje su pokazale tehnološki zrele projekte kojima su njihovi kupci dali potvrdu vjerodostojnosti i kvalitete tehnološko rješenja u kojeg su investirali po čemu je ova nagrada posebna jer je ne daje ICT vendor, već nezavisna medijska kuća u vrlo strogom evaluacijskom procesu.

U kategoriji Business Intelligence - tvrtka Poslovna inteligencija d.o.o. za rješenje "Orbico - Analitika na dlanu". U kategoriji IT infrastructure - tvrtka SV Group d.o.o. za rješenje "Unaprjeđenje ICT infrastrukture informacijskog sustava Zagrebačke Banke". U kategoriji Billing System - tvrtka Vipnet d.o.o. u partnerstvu s tvrtkom Semper tehnika d.o.o. za rješenje "mAutopraonice"

Katalog ICT Gold Awards 2016. dostupan je na ovoj poveznici.

 -2 ICT Gold Awards 2016 dobitniciDobitnici nagrada: Vipnet, Poslovna inteligencija, SV Group

Svečanoj gala dodjeli prethodili su intrigantni i inspirativni keynote govori prof. dr.sc. Bojana Biočine i svjetski uspješnog poduzetnika Matije Kopića koji su najavili IT BIZ CRUNCH FORUM,  koji svake godine pod organizacijom medijske kuće VIDI okupi pojedince koji svojim vlastitim izvanserijskim uspjehom u svjetskim okvirima, pokazuju da Hrvatska ima potencijale svrstati sebe među poslovno-tehnološki najosvještenije zemlje Europe i svijeta.

Forum svake godine obrađuje neku od važnih tema iz područja stvarne primjene tehnologije u transformaciji društva ali i civilizacije u cjelini. Ove godine tema foruma je bila: Civilizacijski izazovi-moguća tehnološka rješenja na području zdravlja, proizvodnje hrane, distribucije dobara i promjene ponašanja potrošača. Poseban gost foruma bio je jedan od najvjerodostojnijih i najuspješnijih hrvatskih poduzetnika Branko Roglić, vlasnik i predsjednik uprave najveće europske distributerske tvrtke Orbico d.o.o. s prometom od gotovo 2 milijarde Eura.

3 ICT Gold Awards 2016 Forum ICT Gold1Dubravko Merlić, Bojan Biočina, Matija Kopić, Branko Roglić

Uvodno izlaganje pripalo je prof.dr.sc Bojanu Biočini, predstojniku Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, pioniru u presađivanju srca čak i u europskim okvirima, te osobi koja je jedna od najzaslužnijih za uvođenje cirkulacijske potpore - umjetnog srca u Hrvatskoj.

Biočina je iznio svoju viziju budućnosti u kojoj vidi Zdravlje kao jedini proizvod koji će ljude zanimati više od svega te naravno tehnologiju odnosno ICT kao jedino realno i stvarno rješenje za mnoge potrebe, posebno tzv zapadne populacije koja sve više stari i u kojoj će pola populacije biti bolesna, a druga polovica posvećena tome da liječi ovu.

Rješenje takve situacije na zapadu može omogućiti automatizirano praćenje zdravlja populacije i njega „on demand“, tzv "uberizacija" zdravstvenih usluga, dok će drugdje trebati omogućiti široku dostupnost zdravstvene usluge. U Aziji postoje jeftina, dostupna i potpuno funkcionalna "kiosk" rješenja za dijagnostiku koja se brzo i široko mogu postaviti i u mjestima gdje liječnik rijetko dolazi pa je to moguće sa ne previše sredstava implementirati i u Hrvatskoj.

"Budućnost je u automatiziranom procesu praćenja, dijagnosticiranja i liječenja, jer je nemoguć osobni pristup zbog velikih broja upita u odnosu na broj dostupnih liječnika", navodi prof. Biočina koji budućnost vidi i u "kiborgizaciji" ljudske rase, te tehnologije nosivih uređaja (wearablesa). Nosivi uređaji i pametni implantati su već dostupni, a njihova primjena će se i proširiti.

Nakon ove zanimljive vizije zdravstva prožetog tehnologijom, na pozornicu je izašao drugi keynote govornik Matija Kopić, magistar informatike, osnivač i vlasnik tvrtke Farmeron, koja razvija softver za upravljanje mliječnim farmama u SAD-u, ali djeluje i globalno, koji preuzima velika američka kompanija za proizvodnju stočne hrane Virtus Nutrition.

"Do 2050. je izazov stvoriti 70% više nutrijenata koji trebaju svjetskoj populaciji, ali ne samo to. Svi imate mobitele i imat ćete mogućnost vrlo skoro na zaslonu mobitela pratiti točno otkud ta hrana stiže, kako je proizvedena i koje nutrijente ima. Samo društva koja su osviještena o toj kvaliteti hrane moći će napredovati i u njenoj modernijoj proizvodnji“, rekao je Kopić.

 

IMGL0614

 

Blaženka Divjak u Top 50 žena u IT-u u Hrvatskoj

Ovogodišnji izbor od 50 najutjecajnijih žena u IT-u sastavio je 18-člani žiri sačinjen od urednika i urednica, novinara i novinarki poznatih hrvatskih novina i časopisa te C-level menadžera poznatih kompanija. Predsjednica organizacijskog odbora bila je prof.dr.sc. Mirjana Pejić Bach s Katedre za informatiku, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a u organizacijskom odboru su sudjelovali i Kristijan Zimmer te Tomislav Kotnik osnivač medijske kuće VIDI.

Nakon višemjesečnog velikog istraživačkog rada u kojemu se istraživalo nekoliko stotina životopisa, odnosno njihovih doprinosa hrvatskom ICT-u, kako bi se žiriju dao uži popis na odlučivanje, oni su odabrali onih 50 za koje vjeruju da su u proteklom radu dokazale da imaju veliki pozitivni utjecaj na  hrvatski ICT.

U TOP 50 najutjecajnijih žena IT industrije u Hrvatskoj odabrana je Blaženka Divjak, aktivna znanstvenica koja vodi HigherDecision, podprojekt Learning Analytics u sklopu projekta e-Škole. Inače je profesorica matematike na Fakultetu organizacije i informacije u Varaždinu.

Izbor Top 50 ICT Women Croatia dio je projekta Who is Who in IT Croatia medijske kuće Vidi.

TOP 50 ict women croatia logo razrada 31

na vrh članka