Biz Tech web portal powered by vidi logo2

INTERVJU: Tvrtko Ljubić iz Epsona: Inkjet pisači proizvode do 99% manje otpadnih materijala Istaknuto

INTERVJU: Tvrtko Ljubić iz Epsona: Inkjet pisači proizvode do 99% manje otpadnih materijala

Popričali smo o novim trendovima kod pisača u poslovnom okruženju s Tvrtkom Ljubićem, voditeljem prodaje poslovnih proizvoda za regiju Balkan u Epsonu.

1. Kako su poslovni korisnici općenito prihvatili tu promjenu paradigme i polagani prelazak s laserskih na inkjet rješenja za tvrtke?

Promjena svijesti poslovnih korisnika o njihovim potrebama ispisa je dugotrajan proces jer su laserski pisači u posljednjih 20 godina postali institucija poslovnog ispisa. No kada uzmu u obzir sve prednosti koje donosi inkjet tehnologija ispisa bez uložaka, korisnici polako ali sigurno, jednom kada se uvjere da inkjet zbilja u potpunosti zadovoljava sve njihove potrebe i to uz značajno smanjenje troškova, rado se odlučuju na promjenu.

2. Epsonov WF-C20590 je klasični uredski pisač za velike volumene i brzine, no ujedno se radi o inkjet modelu. Koje su njegove glavne karakteristike, za koje je organizacije namijenjen i koje su njegove najvažnije prednosti u odnosu na konkurente?

Kompletna Enterprise serija (WF-C17590 i WF-C20590) namijenjena je korisnicima koji trebaju veće količine ispisa. To su modeli za brzi ispis jer ispisuju 75 odnosno 100 stranica u minuti. Glavna prednost svih inkjet pisača u odnosu na laserske je to što imaju značajno manje pokretnih dijelova, a to umanjuje potrebu za održavanjem. Složiti ćete se da je to izrazito bitno kod korisnika koji imaju potrebu za ispisom velikog volumena, a uz Epson business modele pisača to vrijeme je smanjeno za čak 98%. Nadalje, ekološki aspekt inkjet pisača donosi ogromnu razliku kad je reč o utrošku električne energije - čak do 95% manje odnosu na laserske pisače. Uz to, proizvode do 99% manje otpadnog materijala, ne prave buku već su i 23% tiši nego laseri te rade sa minimalnom emisijom CO2 - do 92 % manje u usporedbi s laserskim uređajima.

500 wf c579rdtwf 9

3. Kod WorkForce modela jako je bitan i softverski suport, pa nas zanima i za WF-C20590 koji su to alati koji omogućuju da uređaj na kvalitetan način odgovori zahtjevima kompleksih organizacija?

Većina EPSON pisača namijenjena za poslovnu upotrebu je razvijena na otvorenoj platformi pa samim time podržava i druge proizvođače softvera (npr. PaperCut, SafeQ, Watchdoc, OneQ, Printscope, Gespage, Equitrac). S druge strane Epson je razvio još tri vrste softvera za svoje proizvode :

1. Epson Device Admin: softver koji pruža mogućnost upravljanja svim printerima i skenerima na mreži, pomažući da se uštedi vrijeme i novac, a održavajući efikasnost i produktivnost visokoj razini.

2. Epson Print Admin: softver koji omogućuje kontrolu i optimizaciju ispisa. Zaštita uređaja od neovlaštenog korištenja moguća je uz pomoću identifikacije korisnika putem čitača kartica, prijave zaporaka ili PIN kodova. Nadalje, omogućavaju kontrolu troškova ispisa pružanjem mogućnosti povlačenja ispisa koje smanjuju rizik nedovršenih ispisa.

3. Document Capture Pro: softver namijenjen arhiviranju dokumenta koji omogućava da skenirani dokument pretvorite u pretraživi PDF (ili neki drugi) format, i da dokument pošaljete na mail, Could, FTP server itd.

Pored svega toga imamo aplikacije namijenjene svima koji su u pokretu jer omogućavaju ispis i skeniranje s mobilnih uređaja.

500 wf c579rdtwf 1

4. Kome je namijenjen WORKFORCE PRO WF-C5790DWF i kako će on promijeniti na bolje poslovanje te koje su njegove komparativne prednosti i najvažnije mogućnosti?

S novim modelima pisača iz serije WorkForce PRO WF-x57xx dobili smo široke mogućnosti primjene, uz raznovrsne prednosti. Svi modeli pisača iz navedene serije nude kompaktnost, s pouzdanim radom i minimalnim troškovima. Osobno bih istaknuo tri modela iz Epsonovog asortimana: WF-C5790 za korisnike koji trebaju pouzdani 4-u-1 (printer, skener, fax i kopirni uređaj), uz male količine ispisa. Drugi iz te serije je inkjet pisač WF-M5799, to je još jedan - 4-u-1 uređaj, ali monokromatski, a može ispisati do 40 000 stranica s jednim kompletom tinti. Riječ je o idealnoj zamjeni za sve stolne laserske pisače (koji su bučniji i štetniji po zdravlje za korisnike koji radi blizine pisača redovito udišu nevidljivu prašinu tonera). I treći u nizu, koji je upravo izašao u prodaju, je WF-C579R - model poznatiji kao RIPS pisač (Replaceable Ink Pack System). Radi se o pisaču za sve one koji imaju potrebu velike količine ispisa na A4 formatu, jer zahvaljujući svojoj jedinstvenoj RIPS tehnologiji omogućava ispisivanje do 50.000 crno-bijelih, i do 20.000 stranica u boji samo s jednim kompletom tinti.

5. Koje osobine u sebi spaja Epson EB-1795F i po čemu je on doista poseban što se tiče karakteristika samog uređaja kao i mogućnosti koje nudi poslovnim korisnicima?

Model EB-1795F je jedinstveni svestrani projektor za sve one koji često putuju i moraju odraditi puno prezentacija na putu. Svojim dimenzijama i masom olakšava premještanje i transport. Osim toga, njegova rezolucija (HD) i svjetlosna snaga (3200 ANSI lumena) zadovoljiti će sve potrebe korisnika te uvjete prostora za prezentacije. Uz sve to, sa svestranom povezivošću, podrškom za standarde WiFi Miracast, MHL i NFC, možete ga postaviti za projiciranje u manje od jedne minute. Nadalje bih istaknuo opciju da nakon uključivanja projektor sam podešava sliku (vodoravnu i okomitu trapezoidnu sliku) te uz prezentacijske geste možete upravljati prezentacijom bez miša, tipkovnice ili daljinskog upravljača.

6. Unatoč brojnim kolaboracijskim alatima, sastanci su i dalje među ključnim stavkama svakog uspješnog projekta i posla. Na koji način će taj ključni dio poslovne kulture unaprijediti i kojim će to mogućnostima/karakteristikama napraviti Epson EB-1470UI?

Rješenja tvrtke Epson za objedinjavanje svima daju mogućnost brzog i jednostavnog stvaranja veza, dijeljenja informacija i uključivanja u sastanke. Načini na koje surađujemo mijenjaju se te usvajamo nove tehnologije i omogućavamo svima jednostavan pristup sastancima, bili oni uživo ili na udaljenim lokacijama, dostupni putem mreže, kako bi se svi mogli uključiti kroz informativne i motivirajuće interaktivne rasprave u stvarnom vremenu. Pozivatelji mogu označavati sadržaj i upravljati sadržajem dodirom prstom ili dvjema olovkama uz jednostavno dijeljenje sadržaja i zaslona s pametnih telefona, tableta i prijenosnih računala. Osim toga, veličina zaslona je izuzetno važna kada se radi o prezentacijama koje uključuju brojčane podatke te na sastanku u jednoj prostoriji sudjeluju više od četiri osobe. Naime u takvoj situaciji ne mogu svi jednako dobro vidjeti sadržaj koji se prezentira, ukoliko ne posegnete za tehnologijom projekcije na ultra kratku udaljenost koja omogućava prikaz slike dijagonale od 100 inča.

Zahvaljujući ovakvim uređajima dosadni sastanci pretvaraju se u živahne rasprave uz interakciju sa zaslonom putem dvije olovke ili upravljanje dodirom prstom preko cijelog zaslona i projiciranje na praktički bilo koju ravnu površinu pa čak i površinu običnog uredskog stola. Raspravljajte i razvijajte ideje, a zatim spremajte i ispisujte rezultate ili dokumente iz e-poruka izravno u MS Outlook kontakte zahvaljujući podršci za Lightweight Directory Access Protocol (LDAP). EB-1470Ui je naš prvi poslovni projektor s laserskim izvorom svjetlosti. Laserska tehnologija omogućava 20.000 sati projekcije bez potrebe za održavanjem. U usporedbi s projektorima koji upotrebljavaju klasične UHP žarulje, smanjeni su i troškovi rada i troškovi održavanja, a nema ni prekida rada zbog zamjene žarulja.

7. Na koji način bi predstavili Epson Print Admin i što ono donosi u upravljanje ispisom?

EPSON Print Admin je softver sličan drugim proizvodima neovisnih dobavljača softvera i daje mogućnost podešavanja sigurnosti ispisa (zadatak ispisa se ne „pušta“ iz pisača dok korisnik ne obavi autorizaciju na pisaču). Jedna od mogućnosti je i da ispis „ide“ za korisnikom, tj. prilikom prijave na bilo koji pisač u mreži, na koji se korisnik u tom trenutku prijavio, „povuče“ dokument sa servera i odmah ga ispiše. Te dvije opcije omogućuju poduzećima bolju kontrolu i sigurnost ispisanih dokumenata te istovremeno sprečavanje nepotrebnog ispisa. Pored svega spomenutog imamo opciju podešavanja količine i vrste ispisa po korisniku te prilagođavanje zaslona pisača potrebama pojedinih korisnika. Iz kompanije Epson dolazi i Print Admin bez servera koji se može instalirati na Enterprise strojeve (WF-C17590/20590), za sve one koji traže kontrolu ispisa na lokacijama gdje nemaju servere.

8. Koju bi uspješnu implementaciju inkjet poslovnih pisača i Epsonove tehnologije mogli izdvojiti?

Unutar regije imamo više uspješnih implementacija inkjet poslovnih pisača, no izdvojio bih dvije: Grad Bjelovar gdje smo uspješno implementirali pisače Enterprise i RIPS te Županijski sud u Bjelovaru gdje su implementirani pisači iz serija RIPS i WorkForce Pro uređaja.

9. U Hotelu Westin održana je konferencija Epson Business Parnter Conference 2018. Koji su glavni naglasci i koja je to Epsonova vizija za budućnost?

S ove konferencije na kojoj smo okupili veliki broj Epsonovih partnera i korisnika iz Hrvatske i Slovenije, posjetitelji su mogli ponijeti dvije glavne poruke:

Prvo, čvrsto vjerujemo u budućnost s inkjet pisačima koji donose brojne pogodnosti, kako korisnicima, tako i partnerima. Naša tehnologija i naši uređaji su pouzdaniji, brži, s manjim ukupnim troškovima posjedovanja u odnosu na bilo kojeg konkurenta; lakši za održavanje sa minimiziranom potrebom za intervencijama. A sve to za rezultat ima visokokvalitetan, brzi ispis kojim ne štetimo okolišu.

Kao drugo, već 20 godina Epson je vodeći proizvođač video projektora u svijetu. U prethodne tri smo u odnosu na konkurencije u segmentu ProAudioVideo uređaja dostigli meteorski uspjeh i sa zadovoljstvom možemo reći kako smo u tom tržišnom segmentu ove godine ostvarili najveći tržišni udio u regiji EMEAR . Naši novi laserski video projektori omogućavaju da budućnost video projekcija postane dostupna sadašnjost sa 20.000 sati rada bez izmjene žarulje (što u praksi znači da, ako bi projektor radio osam sati dnevno, svih 365 dana u godini, mogao bi raditi skoro sedam godina bez izmjene žarulje).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next