Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidija širi poslovanje u neočekivanim smjerovima Istaknuto

Nvidija širi poslovanje u neočekivanim smjerovima

Poznato je da je Nvidia već krenula u smjerovima različitim od proizvodnje isključivo grafičkog hardvera, po kojem je zasluženo poznata kao jedan od dva vodeća proizvođača. Na velikom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu CES 2017 tvrtka je potvrdila svoje ozbiljne namjere da svoje poslovanje proširi na pomalo neočekivana područja, kao što su umjetna inteligencija (AI) i automoto tehnologija, i da to širenje uvrštava među ključne segmente svoje poslovne strategije.

Ne radi se tek o sporednim projektima inače velikog proizvođača grafičkih čipova, nego o ozbiljnim ambicijama širenja proizvodnje i konkuriranja u novim područjima, objasnio je na CES-u generalni direktor Nvidie Jen-Hsun Huang, no grafika i dalje ostaje među ključnim strateškim komponentama tvrtke.

Pored očekivanih gaming proizvoda i usluga kao što su GeForce Now i Shield, Nvidia ulazi i u zonu umjetne inteligencije. Tako će nova verzija Shielda, pored poboljšanih osnovnih performansi za strimanje i igranje igara, biti ujedno i prvi uređaj izvan Googlea koji će podržavati glasovne mogućnosti Google Assistanta, rekao je Huang objašnjavajući kako se upravo Shield nalazi u središtu Nvidijine strategije za razvoj kućne umjetne inteligencije.

Optimiziran za korištenje preko televizora, Shield omogućava korisnicima da glasovno upravljaju raznim kućnim pametnim uređajima. Shield pritom uči i prilagođava se životnom stilu korisnika. Uređaj već omogućava glasovno paljenje i gašenje svijetla, mijenjanje TV kanala, namještanje termostata ili pozivanje Ubera.

Za proizvođača grafičkih čipova možda je još neočekivaniji potez izgradnja samovozećeg automobila, čiji je prototip nazvan BB8. Automobil pokreće Nvidijin softver DriveWorks, koji omogućava automobilu da vozi sigurno u kompleksnim i dinamičnim okruženjima, kao što se vidi u ovom videu.

Što se samovozećeg automobila tiče, Nvidia surađuje s drugim tvrtkama, kao što su kartografske kompanije Here i Zenrin, proizvođači automobilske oprememe ZF i Bosch, a i Audijev prototip također pogoni Nvidijino računalo, rekao je Huang.

Kad se promisli, sva ova širenja i nisu toliko nepovezana. Sa proizvodnje grafičkog hardvera, očekivano je širenje na konzole i gaming usluge, sa kojeg nije nezamislivo širenje na pametan TV i pametan dom, kod kojeg se sve češće koristi AI, neophodan za samovozeće automobile. No, s obzirom na činjenicu da sve ove nove proizvode Nvidia radi u raznim partnerstvima, vjerojatno je da će ona svoju tehnologiju nuditi partnerima za korištenje u njihovim proizvodima, tj. vjerojatno je da neće Nvidia postati proizvođač automobila, nego će prodavati čipove i softver proizvođačima automobila, smatraju analitičari.

Čitav Huangov keynote govor možete naći na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next