Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google pokrenuo razvoj novog zagonetnog OS-a Istaknuto

Google pokrenuo razvoj novog zagonetnog OS-a

Fuchsia je ime novog operativnog sustava čiji je razvoj pokrenuo Google, a njegova namjena i svrha još su uvijek nepoznati. Razvoj se odvija na Googleovom Git repozitoriju, kao i na GitHubu, gdje je dostupan kôd projekta, koji doslovno pred očima raste.

Oba dosadašnja Googlova OS-a, Android i Chrome OS, izgrađena su oko Linux kernela pa je zanimljivo da kod Fuchsie to nije slučaj. Fuchsijin kernel zove se Magenta i razvijen je iz LittleKernela (LK), namijenjenog malim specijaliziranim uređajima kojima nije potreban punokrvni OS. Razvoj Magente, međutim, cilja na moderne telefone i osobna računala, iz čega se može zaključiti da bi Fuchsia mogla ciljati na sveopću primjenu, slično Linuxu, i eventualno konkurirati svim mobilnim i desktop OS-ovima trenutno u široj primjeni, uključujući Googleove vlastite Android i Chrome OS.

Google službeno još uvijek šuti o Fuchsiji i odbija davati izjave za medije pa se o planovima i svrsi Fuchsie može samo špekulirati. Neki pretpostavljaju da bi Fuchsia mogla biti dio Googlevog plana sjedinjavanja Androida i Chrome OS-a, koji bi u ovom slučaju bili "jednostavno" zamijenjeni novim OS-om, no malo je vjerojatno da bi Google htio ugroziti ekosustav koji im je omogućio uvjerljivu dominaciju na tržištu.

Drugi pretpostavljaju da bi se Fuchsia mogla koristiti kao Googleov OS za internet stvari (IoT), mada koristi kernel koji može i više od toga, a i prisutnost grafičkog renderera koji se već nalazi u kodu upućuje na složeniji projekt. Osim toga, Google je već pokrenuo svoju IoT platformu u vidu projekta Brillo.

Još jedna pretpostavka je da bi se Fuchsia mogla koristiti u uređajima za virtalnu (VR) i proširenu stvarnost (AR). Moguće je, uostalom, da se radi o jednome od mnogobrojnih Googleovih eksperimenata koji neće nužno ni postati proizvod sam za sebe.

Sve su to za sada samo špekulacije, a jedini službeni opis projekta na GitHubu kaže: "Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)".

Ostaje činjenica da je pojava Fuchsije podigla zamjetnu prašinu u IT medijima ovih dana pa koja god bila konačna svrha ovog OS-a otvorenog koda, jasno je da je Google marketinšku kampanju temeljenu na hypeu realno već pokrenuo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next