Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kina cenzurirala gotovo 10.000 profila Istaknuto

Kina cenzurirala gotovo 10.000 profila

Kineska „Cyberspace“ administracija (CAC) od 20. listopada obrisala je gotovo 10,000 profila osumnjičenih za širenje politički štetnog internetskog sadržaja.

Iz CAC-a kazali su kako je administracija obrisala 9,800 profila koji su falsificirali komunističku prošlost Kine, povijest partije i državnih heroja.

Posljednjih godina zakoni postaju sve stroži, a takav pristup dovodi do sve veće znatiželje javnosti i novinara. Naime, novinari nemaju otvoreni pristup informacijama pa se nerijetko događaju slučajevi dubokog istraživačkog novinarstva. Istraživanjem se najčešće bave novinari iz tzv. self-media medija. Na kineskim se društvenim mrežama proširio pojam „self-media“ koji se referira na medije koji sami izrađuju svoj sadržaj te nisu registrirani od strane vlasti.

„Kaos između self-media medijima ozbiljno je poremetio dostojanstvo zakona te naštetio interesima mase“, rekli su iz CAC-a.

U posljednje vrijeme grupi koja je pisala članke na temu društvenih problema izbrisana su dva profila, dok je autor bloga na Weibou također ostao bez profila iako se community pobunio zbog, po njihovu mišljenju, neosnovanog čina.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next