Biz Tech web portal powered by vidi logo2

"Do 2030. moglo bi propasti 80% financijskih tvrtki" Istaknuto

"Do 2030. moglo bi propasti 80% financijskih tvrtki"

Analitičar David Furlonger, ujedno i potpredsjednik tvrtke Gartner, na konferenciji u Australiji izjavio je kako će do 2030. godine 80 posto tradicionalnih financijskih tvrtki propasti, postati beznačajnima ili postojati samo formalno.

Gartnerovo istraživanje među izvršnim direktorima tvrtki za ovu je godinu pokazalo kako direktori banaka i dalje nastavljaju davati veći prioritet rastu prihoda, a ponuđači financijskih usluga ne fokusiraju se na transformaciju digitalnog poslovanja te potpuno zanemaruju taj aspekt rasta poslovanja.

Svoj stav je izrazio i potpredsjednik Gartnera Pete Redshaw rekavši kako je takav stav izvršnih direktora opasan jer ne prepoznaju transformacijski učinak koji sa sobom nosi tehnologija.

Iz Gartnera su kao dobre primjere naveli Fintech tvrtke, a Daniel Doderlein kao osnivač prve platforme za mobilna plaćanja i CEO tvrtke za mobilna plaćanja Auka naglasio je kako će se Europa zajedno s Hrvatskom s ovakvim scenarijem susresti i mnogo ranije.

Daniel Doderlein Auka 3536R

„U početku ćemo svjedočiti promjenama u načinu plaćanja zbog regulatornih promjena i velikih tehnoloških promjena. Nova europska direktiva o plaćanju (PSD2) obvezuje banke da trećim stranama daju pristup računima korisnika. Pametni telefoni su svuda oko nas, a postoje i brojne talentirane tvrtke s odgovarajućim licencama koje su spremne ponuditi svoje usluge tržištu kroz aplikacije za mobilna plaćanja koje su mnogo bolje od onih što trenutačno nude banke. Kao što smo vidjeli širom Skandinavije, Kine a u posljednje vrijeme i u SAD-u, nove aplikacije za mobilna plaćanja mogu cijelo tržište preuzeti i u nekoliko mjeseci, ne godina“, rekao je Doderlein.

„Banke moraju postati pružatelji usluga koje su svoj glavni fokus stavljaju korisnika – što znači da moraju rješavati stvarne probleme korisnika – a najjednostavniji problem koji mogu riješiti upravo su česti problemi s plaćanjima. U očaju, uglavnom zbog toga što ne mogu ponuditi dobra rješenja koja su usklađena s dugoročnim ciljevima banaka, bankama je vjerojatno primamljivo i u Hrvatskoj surađivati s igračima kakvi su Apple Pay i Google Pay“, dodao je.

Doderlein je na kraju kazao kako nakon potpune implementacije PSD2 direktive neće trebati mnogo čekati kako bi se korisnici navikli na bolje i jednostavnije načine bankarstva i plaćanja, a većina banaka će se početi suočavati s opadajućom sudbinom čak i oko 2023 po mojim predviđanjima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next