Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericssonovi poslovni rezultati za Q3 Istaknuto

Ericssonovi poslovni rezultati za Q3

Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate za treće tromjesječje 2018.

Vidljiva su poboljšanja u svim područjima poslovanja koja rezultiraju bruto maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 36,9% (28,5%) i operativnom maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 7,0% (-1,7%). Organski rast prodaje, usklađen za usporedive jedinice i tečaj, iznosio je 1% za Grupu, unatoč izlasku iz ugovora koji nisu bili strateški.

Bruto marža Grupe, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 41,5% (34,8%) s organskim rastom prodaje, usklađenim za usporedive jedinice i tečaj, od 5%. Snažna prodaja uglavnom je potaknuta nastavkom visoke razine aktivnosti prvenstveno u Sjevernoj Americi. Zbog snažnog uzastopnog porasta prodaje u trećem kvartalu, u četvrtom kvartalu u području Mreže očekuju se niži efekti od sezonalnosti nego što je uobičajeno.

Bruto marža u području Digitalne usluge, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 36,9% (32,0%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je manja u odnosu na prošlo tromjesečje. Iz Ericssona kažu kako vide rezultate vezane uz aktivnosti smanjivanja troškova i dobar napredak u velikom dijelu poslovnih područja. Istodobno, rezerviranja vezana uz velike projekte digitalne transformacije povećala su se u ovom tromjesečju, što objašnjava uzastopni pad bruto marže.

U području Usluge upravljanja bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 12,9% (-4,0%) temeljem učinkovitosti i provjere ugovora s kupcima. Završeno je 40 od ciljanih 42 ugovora, s godišnjim poboljšanjem dobiti od 87 milijuna eura. Povećavaju se ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi preoblikovali ponudu u području automatizacije i umjetne inteligencije.

U segmentu Poslovanje u nastajanju i Drugo, prodaja je porasla za 22%, zahvaljujući rastu iconectiv poslovanja. Ericsson nastavlja ulagati u strateška područja rasta kao što je Internet stvari gdje u ovom tromjesečju uočavamo sve veći zamah vezan uz važan ugovor u segmentu platforme za povezivanje. S obzirom da su dijelovi portfelja u segmentu Poslovanje u nastajanju u ranoj fazi, prodaja je za sada ograničenog opsega.

Iako je završen program smanjenja troškova, najavljen u srpnju 2017. godine, nastavlja se s povećanjem učinkovitosti i smanjenjem troškova u cilju daljnjeg povećanja konkurentnosti. Procjena troškova restrukturiranja od 478 milijuna eura do 667 milijuna eura ostaje aktualna za cijelu godinu. Slobodni novčani tijek bez M&A poboljšao se na 67,8 milijuna (-77,5 milijuna) eura.

“Postoji snažan zamah na globalnom 5G tržištu, potaknut od strane vodećih tržišta. Globalno tržište radijskog pristupa se oporavlja od višegodišnjeg pada, a naše investicije u istraživanje i razvoj omogućile su nam dobru poziciju vezanu uz navedeni razvoj tržišta. Ipak, predstoje napori da sve dijelove poslovanja dovedemo na zadovoljavajuću razinu performansi. Ostajemo uvjereni u postizanje našeg dugoročnog cilja od najmanje 12% operativne marže nakon 2020. godine.“, rekao je Borje Ekholm, predsjednik korporacije Ericsson.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next