Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebookovi dioničari žele Zuckerbergovu ostavku Istaknuto

Facebookovi dioničari žele Zuckerbergovu ostavku

Nekoliko Facebookovih velikih dioničara podnijelo je prijedlog za odstupanjem Marka Zuckerberga s mjesta predsjedatelja tvrtke.

Prijedlog dioničara uslijedio je nakon niza skandala u Facebooku. Radi se o optužbama kako je društvena mreža postala platforma za dezinformacijske kampanje, političku propagandu, a veliku ulogu igra i curenje korisničkih podataka. Uz to, smatraju kako Facebook ima strukturu diktature.

Državni i gradski blagajnici iz Illinoisa, Rhode Islanda i Pennsylvanije pridružili su se fondovima poput aktivističkog dioničara Trillium Asset Management i New York City Pension Funds kako bi oformili odbor za Facebook te samim time zatražili preuzimanje uloge predsjednika iz nezavisne pozicije. Taj će se prijedlog izglasati na Facebookovom dioničarskom skupu sljedeće godine.

Kao neki od glavnih razloga navode se Facebookovo pogrešno rješavanje kontroverzija među kojima je manipuliranje predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. putem ruskih farmi trolova/lažnih accounta te dijeljenje korisničkih podataka s Huaweijem.

Prema riječima dioničara, Facebookova struktura upravljanja stavlja investitore na rizik i potrebno je vlasničku strukturu uskladiti s tvrtkama poput Googlea, Microsofta i Applea. Točnije, potrebno je ostvariti zasebne uloge predsjednika i ostalih predsjedavajućih ljudi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next