Biz Tech web portal powered by vidi logo2

GSMA WAS#8: Teleoperateri danas moraju igrati ulogu sveznalica Istaknuto

GSMA WAS#8: Teleoperateri danas moraju igrati ulogu sveznalica

Rovinj je od 8. do 11. listopada ugostio više 1300 menadžera i direktora iz područja veleprodaje, interkonektivnosti i roaminga na međunarodnom skupu GSMA WAS #8. U organizaciji Infobipa i Međunarodnog udruženja mobilnih operatera (GSMA) pričalo se o 5G-u, IoT-u, SMS-u nove generacije, rodnoj i kulturalnoj raznolikosti na radnom mjestu te potrebi za stalnom inovacijom.

Domaćin konferencije Infobip hrvatska je tvrtka koja ima regionalne urede na svim kontinentima, a radi na profesionalnim rješenjima za obradu i dostavu SMS i glasovnih poruka, telefonskih poziva, push notifikacija i e-maila. Popričali smo s Infobipovim višim potpredsjednikom i voditeljem telekom divizije Matijom Ražemom i saznali nešto više o samom GSMA WAS#8 skupu, Infobipu te njegovu viđenju budućnosti telekomunikacija.

Matija Ražem

Infobip diljem svijeta radi s preko 400 mobilnih operatera. Koji je značaj GSMA WAS konferencije i koji su njeni glavni ciljevi?

Konferencije iz serije WAS sigurno su među uglednijima koje priređuje krovna udruga mobilnih operatera (GSMA). Održavaju se dvaput godišnje, svaki put u drugoj globalnoj destinaciji, a domaćinstvo se dogovara godinu dana unaprijed. WAS konferencije imaju prepoznatljivu tradiciju, još iz vremena kad su se održavale pod nazivom BARG. Infobip na njima sudjeluje već sedam ili osam godina. Izrazito su poslovnog tipa - delegati se tu uživo sastaju s velikim brojem inozemnih partnera, što je vrlo bitno za održavanje kvalitetnih poslovnih odnosa na međunarodnoj razini.

Nije neobično vidjeti da delegati održe i više od 10 sastanaka u jednom danu, a prilike za pregovore se koriste i u pauzama. Sve je bitniji i konferencijski program, s moderiranim panelima na različite teme. GSMA nastoji i kroz WAS seriju otvarati rasprave o aktualnim temema iz IT-ja i telekoma. Ne samo o tehnologiji i poslovnim modelima, već i društvenim pitanjima koja se javljaju uslijed razvoja tehnologije i sve veće povezanosti svijeta.

Tko su sudionici i koje su glavne teme predstavljene u Rovinju?

Sudjelovalo je više od 1300 delegata, pretežno menadžera i direktora za veleprodaju, roaming i interkonektivnost, iz više stotina mobilnih operatera. Radi se o predstavnicima Deutsche Telekoma, švedske Tele2 grupe, britanskog Vodafona, arapskog Etisalata, China Mobilea, malezijske Axiata grupe i brojnih drugih. Bilo je tu i više desetina povezanih tvrtki, koje telekom operaterima pružaju tehnička i softverska rješenja.

S jednog od panela

Razgovaralo se - i službeno i neslužbeno - o nizu pitanja koja određuju poslovanje mobilnih operatera danas. To je svakako rast IP-ja, odnosno servisa i proizvoda naslonjenih na internetsku infrastrukturu. Tu su i nove paradigme u roamingu, promjene u modelima naplate različitih telekom servisa, te kvaliteta i brzina usluga koju telekomi pružaju privatnim i poslovnim korisnicima. Istaknuto je, primjerice, da operateri još uvijek nemaju poslovne modele za 5G. Na njihovo poslovanje utječe i regulativa, a ona često kaska za razvojem tehnologije. Bilo je govora i o RCS-u, novom GSMA standardu za izmjenu poruka, koji bi u idućim godinama mogao naslijediti SMS kakav poznajemo danas. Naravno, bude li prihvaćen na razini industrije.

Razmatralo se i pitanja “diversityja” - raznolikosti, odnosno zastupljenosti različitih društvenih grupa na radnim mjestima u IT-ju.

Do kojih zaključaka se stiglo na konferenciji i koje su neke od glavnih smjernica u budućnosti telekomunikacija?

Delegati iz Deutsche Telekoma su vrlo jasno poručili da operateri danas moraju na cjelovit način razumjeti sve procese koji utječu na njihovo poslovanje i stratešku poziciju. Ipak, treba znati i da su perspektive telekoma različite od regije do regije. Mobilni operateri na Bliskom Istoku ne posluju u istim uvjetima kao oni u Sjevernoj Americi, Istočnoj Africi ili na Dalekom Istoku. U skladu s tim se izrađuju planovi i strategije, koji mogu biti vrlo različiti. Na skupu u Rovinju su vrlo jasno odjeknule i poruke o raznolikosti.

Tehnologija danas omogućuje povezivanje ljudi, stvari i geografskih područja na nezamislive načine. To će se u idućim godinama sve više odražavati na svakodnevni život stotina milijuna ljudi širom svijeta. Mnogi upozoravaju da zbog tako dalekosežnih promjena i posljedica koje tehnologija donosi, u njeno stvaranje trebaju biti uključeni različiti svjetonazori i kulture.

Koji su neki Infobip proizvodi koji pokazuju uspješnu i inovativnu suradnju s telekomima?

Rado ističemo višegodišnja partnerstva s britanskim operaterom O2 i sa švedskom grupom Tele2, u kojima je Infobip isporučio velik broj alata i usluga putem kojih su ovi operateri mogli na svojim tržištima nastupiti prema bankarskim i retail segmentima.

GSMA WAS8 u staroj tvornici duhana u Rovinju

RCS partnerstvo s Vodafonom, koje smo predstavili ove godine na Mobile World Congressu u Barceloni, je još jedan zanimljiv primjer istraživanja novih smjerova i mogućnosti za komercijalizaciju telekomunikacijskih usluga u cloudu. Pod okriljem ovog projekta Uber je testirao mogućnosti primjene nove tehnologije, RCS-a, u komunikaciji sa svojim vozačima i putnicima.

Što za Infobip kao veliku tehnološku tvrtku znači biti domaćin ove konferencije?

To je sigurno veliko priznanje od strane GSMA, koja pri odabiru tvrtke-domaćina pazi ne samo na njegovu reputaciju u mobilnoj i telekomunikacijskoj industriji, već i na odabir lokacije koja mora zadovoljavati razne zahtjeve - od kapaciteta i kvalitete hotela, prometne povezanosti i dostupnosti, do samog konferencijskog prostora. U tom smislu, koliko je domaćinstvo WAS-a dokaz da je Infobip prepoznat kao jedna od vodećih tvrtki u ovom biznisu, toliko je i kompliment Rovinju i Hrvatskoj kao destinaciji.

Komentari na organizaciju konferencije i lokaciju bili su iznimno pozitivni i od strane GSMA i od strane delegata. Možemo reći da je cilj ostvaren - Infobip se u najboljem svjetlu predstavio velikom broju operatera i potvrdio svoju reputaciju kod postojećih i budućih partnera, ali je i cilj predstavljanja Rovinja, Istre i Hrvatske kao lijepe i moderne zemlje gostoljubivih domaćina također postignut. Neki od komentara su bili da je letvica za buduće domaćine vrlo visoko podignuta.

Gdje vi vidite buduće poslovne modele u telekomunikacijskom svijetu i što će takvi modeli donijeti poslovnim, a što privatnim korisnicima?

Valja razlikovati poslovne modele prema pretplatnicima tj. privatnim korisnicima i prema poslovnim korisnicima. Dok će privatni korisnici očekivati više bržeg interneta, kao i kombinirane pakete sa streaming uslugama (npr. Netflix, Deezer i slično) ili povoljnije pakete za korištenje društvenih mreža, poslovni korisnici trebaju način kako što bolje komunicirati sa svojim potrošačima.

Upravo tu leži glavna snaga Infobipa: poslovni korisnici kod nas mogu dobiti niz komunikacijskih kanala prema potrošačima, od SMS-a i glasovnih komunikacija, do emaila i aplikacija za poruke kao što su Viber, WhatsApp itd., kroz razne oblike integracija i što je svjetskim kompanijama bitno, kroz jednog pružatelja usluga za cijeli svijet.

Koliko još ima prostora za ostvarivanje inovacijskog potencijala kod mobilnih operatera i što telekomi vide u tehnološkim tvrtkama kao što je Infobip, a što im pomaže da ostanu relevantni i konkurentni?

Mobilni operateri su i dalje ključni dio cijelog telekomunikacijskog segmenta, no pružatelji usluga kao što je Infobip su već otprije prepoznati kao element koji spaja telekomunikacije i poslovne korisnike (banke, tehnološke tvrtke, društvene mreže itd.) i donosi iskustvo s obje strane kako bi suradnja bila što bolja na korist svih, a posebice pretplatnika. Ključ inovacije je u užoj suradnji kroz koju operateri usvajaju nove poslovne modele kojima mogu optimizirati svoje poslovanje i najbolje iskoristiti tehnologiju u koju mnogo ulažu. Uzmimo za primjer 5G i RCS - bez pravog poslovnog modela operateri će imati problema oko povrata ulaganja, a to i sve više prepoznaju. Zbog toga su otvoreniji za suradnju s pružateljima usluga koji te segmente bolje razumiju i mogu pomoći s njihovim plasmanom na tržište.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next