Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najbolji projekti Generacije Next su automatski pilićarnik i atmosferska mjerenja Istaknuto

Najbolji projekti Generacije Next su automatski pilićarnik i atmosferska mjerenja

Hrvatski Telekom je predstavio dva najbolja projekta donacijskog natječaja Generacija Next za sezonu 2017./2018. u kojem je sudjelovalo oko 800 učenika iz više od 100 hrvatskih škola i 130 mentora.

Prvi predstavljeni IoT projekt pod nazivom Automatski pilićarnik izradili su učenici Osnovne škole Iver iz Sesveta pod vodstvom mentora Romana Rupčića, koji su napravili funkcionalnu maketu sustava kojim se upravlja aplikacijom pametnog telefona, a služi za automatizirani uzgoj pilića u objektu i izvan njega u ograđenom prostoru. Pilićarnik automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom i pojilicom, čime omogućava uštedu energije i vode, čuva okoliš, a uzgajivačima znatno štedi vrijeme potrebno na određene poslove pri nadzoru farme pilića.

20180615 122816 VIDIClanakVelika

Drugi projekt pod nazivom "Mjerenje atmosferskih varijabli" objedinio je čak 100 osnovnih i srednjih škola te brojne hrvatske udruge, a svaka uključena ustanova izradila je malu stanicu za mjerenje atmosferskih varijabli, temperature, vlage, tlaka, UV indeksa, količine svjetlosti i mikročestica u zraku za prikazivanje onečišćenja zraka. Svi ti podaci prikazuju se na internetu u realnom vremenu na interaktivnoj karti Hrvatske uz "heat mape". Projekt demonstrira snagu i stečeno znanje učenika i njihovih mentora u korištenju IoT tehnologija, a predstavio ga je Nenad Bakić, suosnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih IRIM, dok je donacijski natječaj Generacija Next sa 700.000 kuna podržao Hrvatski Telekom.

20180615 122842 VIDIClanakVelika

„Internet of Things nam je jako zanimljiv jer on omogućuje već korisne aplikacije. Mi razvijamo robotiku i programiranje, ali objektivno govoreći djeca ne mogu razviti korisnog robota, međutim s IoT-om se mogu već napraviti iznimno korisne stvari koje su primjenjive u stvarnom životu i djecu inspirirati da poduzmu neke poslovne poduhvate te možda zaposlenja traže u tom segmentu", rekao nam je Nenad Bakić.

„Prvo smo imali dva kreativna poziva da djecu naučimo raditi s Internetom stvari, to su bile teme Kućni ljubimci i domaće životinje te Pametna kuća, a zapravo je finale ovo ovdje (Mjerenje atmosferskih varijabli - op.a.). "To su simultana ekološka mjerenja na 100 lokacija širom zemlje gdje mjerimo sedam ekoloških varijabli i prikazujemo ih u realnom vremenu na javno dostupnom servisu tako da smo zapravo pokazali jedan dokaz koncepta da mi možemo s djecom jasno i kvalitetno mjeriti ekološke varijable širom Hrvatske i to pokazivati hrvatskoj javnosti. Tako da je to, rekao bih, u europskim, pa i svjetskim razmjerima, vrhunac aplikacije IoT-a na ovoj školskoj razini“, navodi Bakić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next