Biz Tech web portal powered by vidi logo2

WinDays18: Ulaz na svjetsku scenu za domaće startupe Istaknuto

WinDays18: Ulaz na svjetsku scenu za domaće startupe

Na konferenciji WinDays18 predstavljeni su rezultati SEE Growth Bootcampa nedavno održanog u Zagrebu. SEE Growth Bootcamp bavio se fokusiranim mentoriranim sesijama 1: 1, radom na opipljivim ciljevima kao što su prijedlog vrijednosti i plan regionalnog proširenja, poboljšanju pitcha i pripremi za finalni pitch koji je održan zadnjeg dana događanja.

Tijekom trodnevnog trajanja, SEE Growth Bootcamp Zagreb ugostio je 11 timova startupa u ranoj fazi razvoja. Temeljni fokus Bootcampa je regionalna i europska skalabilnost. To znači da su poslovni plan, proizvod, tehnologija, arhitektura i prodajni napori startupa dobro planirani i spremni za osvajanje većih i zahtjevnijih tržišta. Organizatori su u potpunosti pokrili troškove programa, prostora, hrane i smještaja; međutim, troškove prijevoza morali su podmiriti osnivači samih startupa.

Kako bi bilo odabrani za Bootcamp, startupi su trebali ispuniti sljedeće kriterije:

  • proizvod barem u statusu MVP (Minimum Viable Product) ili Beta
  • početni poslovni ciljevi, prvi pilot programi ili kupci
  • plan za globalnim ili regionalnim širenjem,
  • strast i odlučnost

Prednosti koje su startupi ostvarili sudjelovanjem na SEE Growth Bootcamp Zagreb:

  • Procjena vrijednosti i razvoj proizvoda
  • Regionalni plan proširenja
  • Pitch trening i praksa
  • Tehničko mentorstvo s Microsoftovim stručnjacima

„U naredne dvije godine, Microsoft će globalno uložiti 500 milijuna dolara kako bi startupima ponudio mogućnost zajedničkog nastupa na tržištu i zajedničke prodaje, pružio im pristup vlastitoj tehnologiji te nove prostore koji promiču kolaboraciju diljem lokalnih i globalnih ekosustava. Startup kompanije su nezaobilazni pokretač inovacija, a Microsoft će surađivati s njima i njihovim osnivačima i investitorima kako bi pomogao njihov daljnji rast. Domaći startupi putem sudjelovanja na događanjima kao što je SEE Growth Bootcamp Zagreb mogu steći vrijedna znanja za pripremu vlastitog nastupa na globalnom tržitšu, ali i ostvarivanje financijskih i drugih benefita u programu Microsoft for Startups i sličnim programima,“ kaže Nina Šindija, StartUp Manager u Microsoftu.

WD18 Nina Sindija

Prvi dan bio je posvećen Architecture Design Sessionu u kojem su Microsoftovi stručnjaci zajedno sa startupovima prolazili kroz tehnologiju u pozdini njihovog riješenja, te su startupovi imali priliku pitati i saznati kako da unaprijede svoje produkte. Startupovima se pružila mogućnost suradnje s Microoftovim softverskim inženjerima na specifičnim poslovnim izazovima korištenjem tehnoloških scenarija i izgradnje prototipa budućih produkata ili rada na već postojećem produktu.

Primjeri tehnoloških studija slučaja su MedApp i Hotailor.

Među startupima koji su sudjelovali na SEE Growth Bootcamp Zagreb bili su i Unitfly i Talentlyft.

Ivan Marković iz tvrtke Unitfly kaže: “Unitfly povezuje poslovne potrebe s tehnoloskim rješenjima i inovacijama. Osim impelementacije cloud rješenja, integracija sustava i rješenja u domeni upravljanja informacijama i podacima, Unitfly razvija vlastita rješenja na platformi Microsoft Azure koja se integrariraju s platformom M-Files.“

WD18 Ivan Markovic 2

„SEE Growth Bootcamp pomogao nam je, iako poslovnim modelom nismo " klasicni" startup, da preispitamo I uvidimo poboljsanja za poslovanje tvrtke. Osim izvrsnog poslovnog usmjeravanja, apsolutno smo zadovoljni prilikom da nase Micrsoft Azure proizvode detaljnije razradimo s Microsoft inzenjerima, a to je prilika koju nemate svaki dan,“ zaključuje Marković.

Microsoft je ponudio 25.000 USD u kreditima Microsoft Azure odabranim startupima u razdoblju od 12 mjeseci, a startupi mogu računati i na tehničku podršku, pristup alatima za programiranje te dodijeljenom menadžeru.

Tijekom drugog i trećeg dana Bootcampa, fokus je bio na brojnim radionicama usmjerenim ka ključnim startup temama, kao što su skaliranje, uvježbavanje pitcha , korporativna partnerstva, prodaja i marketing s fokusom na međunarodno širenje i izazove regionalnih startupa.

Nakon radionica, startupi su imali sastanke 1-na-1 s mentorima, duboko promišljajući određene izazove s kojima se startupi najčešće suočavaju i dobivanja pomoći u pripremi jasnog plana međunarodnog širenja i skaliranja.

„TalentLyft i Microsoft uspješno surađuju već nekoliko godina. Bili smo sudionici Microsoft Bizspark, te Bizspark Plus programa koji su nam iznimno pomogli u ranoj fazi našeg razvoja. Jako smo zadovoljni što je Microsoft prepoznao naš potencijal i omogućio nam korištenje alata i platformi kad nam je bilo najpotrebnije. Sada ulazimo u novu, zreliju fazu naše suradnje te nam je cilj iskoristiti sve ostale pogodnosti koje nam Microsoft može ponuditi,“ kaže Nikola Biondić iz Talentlyfta.

WD18 Nikola Biondic

„TalentLyft je sudjelovao na nedavno održanom SEE Bootcamp-u u Zagrebu, gdje je naša voditeljica marketinga Kristina Martić prenijela svoja znanja i iskustva iz područja marketinga i employer brandinga koja su nama bila od iznimnog značaja, a ne sumnjam da će biti od koristi i sudionicima Bootcampa,“ dodaje Biondić.

Među mentorima su bili mnogi investitori s međunarodnim iskustvom, kao i neki od najstarijih i najpoznatijih akceleratora u regiji koji su doprinijeli ogromnim iskustvom portfelja startupa te uspješnim utemeljiteljima startupa.

SEE Growth Bootcamp Zagreb organiziran je u suradnji sa Startup Wise Guys. Sa 100 investicija u startupe u početnoj fazi, Startup Wise Guys je jedan od najboljih investitora u široj regiji CEE te nordijskim zemljama. Kako bi pomogao osnivačima tehnoloških startupa da postanu pravi poduzetnici, od 2012. godine imaju butik startup akcelerator svjetske klase. U portfelju ima već jedan veliki „izlaz“, prikupio je već više od 14 milijuna eura te ima ukupnu stopu „preživljavanja“ startupa iznad 77%. Uočivši potencijal i brojne talente u južnom dijelu Europe, pokrenut je predakceleratorski program kako bi pomogao regiji u ostvarivanju dodatnog rasta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next