Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Philippe Rogge: IT sektor u Hrvatskoj u posljednje četiri godine ostvario rast od 6 posto Istaknuto

Philippe Rogge: IT sektor u Hrvatskoj u posljednje četiri godine ostvario rast od 6 posto

Na Središnjoj svečanosti konferencije WinDays18, pred više od 1000 sudionika izlaganje su održali Anke den Ouden, direktorica Microsofta za regiju Multi-Country Srednje i Istočne Europe, i Tatjana Skoko, direktorica konferencije WinDays18 Business i direktorica Microsofta Hrvatska.

Obje su izrazile veliko zadovoljstvo brojem sudionika na najvećoj IT i poslovnoj konferenciji u Hrvatskoj te sudionike pozvale da na konferenciju WinDays18 iskoriste kako bi istražili nove tehnologije i stekli nova znanja o njima, podijele ideje i surađuju jedni s drugima na pronalasku novih rješenja budućnosti. Sudionike su u kratkom obraćanju pozdravili i Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe, te Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društvaIgor Pavleković i Tomislav Tipurić iz Microsofta održali su kratki demo, tijekom kojega su najavili konferenciju WinDays18 Technology i teme koje sudionici mogu očekivati i pratiti u narednim danima.    

WD18 Bernard Grsic

Anke den Ouden je istaknula kako je tehnologija oduvijek transformirala industrije – danas je to vidljivo više no ikad. Dodaje kako Microsoft čine odlični ljudi i odlični partneri te naglašava kako i u Hrvatskoj kompanija ima odlične ljude, kao i ekosustav od preko 1000 partnera koji zajedno s Microsoftom pokreću digitalnu transformaciju.

WD18 Anke den Ouden 2

Na pitanje što je sljedeće u Hrvatskoj, a što u regiji, te kako rasti zajedno, odgovor nudi Tatjana Skoko: „U posljednjih nekoliko godina, softver i IT usluge postali su najbrže rastući dio hrvatskog izvoza. Dalje, činjenica je da Hrvatska bilježi značajan rast ICT stručnjaka u ukupnom udjelu zaposlenih u Hrvatskoj. Ove brojke pokazuju da se Hrvatska kreće u pravom smjeru kad je riječ o tehnologiji i njenoj upotrebi.“     

WD18 Tatjana Skoko

U drugom dijelu Središnje svečanosti riječ je preuzeo Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe. Ističe vrlo zanimljive statistike: gotovo tri četvrtine poslovnijh lidera (73%) izjašnjava se kako je rast prihoda najveći benefit njihovih digitalnih inicijativa, nakon čega slijedi povećanje profita (47%), i smanjenje troškova (40%). Također navodi podatak kako će do 2025. godine globalna digitalna ekonomija vrijediti preko 100 trilijuna američkih dolara.

WD18 Sredisnja 1

U Hrvatskoj je IT sektor u posljednje četiri godine ostvario rast od 6%, a u sljedećoj godini očekuje se rast od dodatnih 6%, čime će njegova vrijednost dosegnuti 2,55 milijarde dolara.

WD18 Philippe Rogge

Uz podatak kako digitalizacija proizvoda i usluga može dodati 110 milijardi eura gospodarstvu EU, Rogge zaključuje kako je krajnje vrijeme za prihvaćanje digitalne transformacije.

WD18 Sredisnja 5

Prisutnima se kratko obratio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, koji je naglasio strateško opredjeljenje države prema digitalnoj transformaciji, koja se sastoji od tri stupa – digitalizacija industrije, digitalno uključenih građana i digitalne države.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next