Biz Tech web portal powered by vidi logo2

WinDays18: Digitalna transformacija nije komplicirana i treba je provesti Istaknuto

WinDays18: Digitalna transformacija nije komplicirana i treba je provesti
Prvi dan konferencije WinDays18 Business protekao je s ukupno 42 izlaganja i okruglih stolova u pet programskih smjerova. Jedno od najzanimljivijih koje je izazvalo ogromno zanimanje publike bilo je izlaganje koje je održao Taavi Kotka, bivši CIO estonske vlade. 
 
 
Kotka je predstavio 7 principa stvaranja digitalnog društva: široku dostupnost Interneta, implementaciju osobnih kodova i snažnih digitalnih identiteta, izgradnju infrastrukture za sigurno dijeljenje podataka, rješavanje podatkovnog vlasništva, zaštite podataka i pitanja privatnosti, kontinuiran rad na izgradnji povjerenja, politika no-legacy te kontinuirano zabavljanje publike. 
 
WD18 Taavi Kotka 02
 
Na primjeru posrnule Nokie, Kotka prikazuje kako tehnološki gigant s 35% udjela u finskom gospodarstvu u svega nekoliko godina gubi tržišni udio i u konačnici propada – samo zbog činjenice da se na tržištu pojavilo nešto bolje i naprednije. Kotka iznosi statistiku prema kojoj udaljeni rad i prekogranično zapošljavanje raste čak 35% godišnje, te zaključuje kako državne granice sve više gube na značaju, dok e-državljanstvo, projekt koji izgrađuje konceptom e-Estonije, jača i postaje sve smisleniji. Krajnji cilj tog projekta je doći do 10 milijuna e-Estonaca. 
 
WD18 Taavi Kotka 01
 
Prema iznešenim statistikama, u svijetu je 3,5 milijarde zaposlenih ljudi, 1,5 milijarda mobilno zaposlenih, 700 milijuna radnika znanja, 680 milijuna ljudi koji mogu udaljeno raditi te, u konačnici, 420 milijuna radnika koji razmatraju razne inozemne ponude – gospodarski potencijal tog pomaka iznosi čak 20 trilijuna američkih dolara. Golemi inozemni interes za estonskim projektom rezultira zapanjujućim brojkama: podnešeno je 33438 prijava za e-državljanstvom iz 154 zemlje diljem svijeta, a e-rezidenti su u Estoniji osnovali čak 5033 tvrtke.
 
Svoja mišljenja o prilikama i izazovima koji čekaju Hrvatsku na okruglom stolu o digitalnoj transformaciji javne uprave iznijeli su bivši direktor informatike (CIO) estonske Vlade Taavi Kotka, pomoćnica ministra Uprave za e-Hrvatsku Zrinka Bulić, voditeljica HUP-ove Radne skupine za digitalizaciju javne uprave i otvorene podatke, Hrvoje Sagrak iz tvrtke Infodom, i predsjednik Uprave Spana i predsjednik IT udruženja pri HGK Nikola Dujmović.
 
WD18 Andrew Graley
 
Nikola Dujmović ustvrdio je kako Hrvatska u nekim stvarima kotira visoko na ljestvici EU, no u nekim stvarima ne kotira dobro – kao primjer navodi provedeni projekt uvođenja e-iskaznice, te ističe kako se radi o rijetkom primjeru te da većina usluga e-uprave nije uvedena. Dujmović generalno zaključuje kako nema poreznog novca ako gospodarstvo ne funkcionira te ističe digitalnu transformaciju bitnom za izgradnju boljeg gospodarstva. Zrinka Bulić slaže se kako treba slušati što kaže IT industrija te navodi podatak kako su u javnoj upravi manje plaće i do 30% u odnosu na privatni sektor.
 
Hrvoje Sagrak navodi kako Republika Hrvatska ima definiranu odredbu da podaci RH trebaju biti pohranjeni u Republici Hrvatskoj, što smatra lošim i navodi kako treba ubrzati rješenja problema i pritom navodi projekt Data Embassy kao jedno od potencijalno zanimljivih rješenja. Navodi kako treba postojati politička volja za brže rješavanje problema. Taavi Kotka istaknuo je svoja iskustva u osnivanju e-Estonije i drugim projektima koje su Estoniju učinili jednom od najnaprednijih država u području digitalizacije. Našoj javnoj upravi poručuje kako treba prestati pričati i smjesta početi raditi. Slaže se s ostalim sugovornicima po pitanju važnosti digitalne transformacije te navodi kako javne uprave često mistificiraju kompliciranost digitalne transformacije i precjenjuju je. Digitalna transformacija nije nimalo komplicirana, poručuje Kotka. 
 
WD18 OkrStol DigTrans 01
 
Ključni događaj na smjeru zdravstva koji u suradnje s IN2 grupom ide pod nazivom Hospital Days, bio je okrugli stol na kojem su sudjelovali Lorenzo Pengo i Andrew Graley iz Microsofta, Siniša Košćina iz IN2, konzultant Miroslav Mađarić i odvjetnica Danijela Simeunović. Sudionici su se složili kako u nekim područjima zdravstva Hrvatska tehnološki dobro stoji, ali ne u svima. Kao najveći izazov bolnica u regiji, Pengo je naveo različite standarde i istaknuo kako priželjkuje standardizaciju u regiji. Mađarić je naveo primjer SAD u kojem Mayo klinika ima svoj centar za društvene mreže i preko njega komunicira s pacijentima, dok npr. KBC Zagreb i UKC Ljubljana ni nemaju stranicu na Facebooku. Upitan o usporedbi IT-a u zdravstvu u Hrvatskoj i Azerbajdžanu, u kojem je IN2 implementirao bolnički informacijski sustav, Košćina je rekao kako je Azerbajdžan iza nas, ali su posvećeni napretku, prihvatili su naše znanje, gledajući na njega pozitivno jer dolazi iz Europe. 
 
WD18 Okrugli stol zdravstvo
 
Transformacija financijske industrije bila je tema više interaktivnih okruglih stolova održanih u sklopu financijskog smjera. Sudionici stolova su bili Roberto Bitunjac, Natasha Pavlova i Alex Mitro iz Microsofta, a teme inteligentni oblak, umjetna inteligencija u financijskim uslugama i open API ekonomija.
 
Smjerovi maloprodaje i proizvodnje tijekom današnjeg popodneva imali su organizirane radionice o budućnosti trgovine odnosno proizvodnje budućnosti koje su održali Miroslav Kosović i Marko Škrobo iz Sense Consultinga, odnosno Gabor Szabo iz Microsofta. Sudionici radionica kroz rad u parovima morali su osmisliti svoju viziju korištenja tehnologije u ovim djelatnostima.
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next