Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Windows 10: Novi API i bitne značajke u businessu i svakodnevici Istaknuto

Windows 10: Novi API i bitne značajke u businessu i svakodnevici

WinML, novi Windowsov API (Application Programming Interface), lansiran je krajem ožujka kako bi pomogao developerima Windowsa pri lakšoj integraciji umjetne inteligencije u aplikacije i ostale Windowsove značajke te samim time pomoći poduzetničkim, ali i svim ostalim korisnicima PC-eva.

Na to su se odlučili nakon velikog Fall Creators updatea s kraja prošle godine, a neki od razloga su sljedeći. Korisnici će moći koristiti GPU kako bi ubrzali kalkulacije AI-a i to lokalno. Nadalje, izolirana okruženja dobit će "pametne" rezultate bez korištenja internetske veze. Na kraju, neke aplikacije jednostavno nisu namijenjene spajanju na cloud zbog manjka usklađenosti.

Microsoft ažurira OS dva put godišnje, a slijede najbitnije značajke posljednjeg Fall Creators updatea koji je uslijedio prije izlaska ovogodišnjeg proljetnog ažuriranja.

Jednostavno nije Windows 8

Sam dizajn namijenjen "novoj generaciji" krajnjih korisnika stvoren je na temelju svojevrsnog jedinstvenog iskustva za više vrsta uređaja - bilo ono prikazano na velikom displeju u kongresnoj dvorani ili na tabletu. Većina korisnika objeručke je prihvatila povratak Start menua zadnje viđenog na "sedmici", dok Windows Store aplikacije više funkcioniraju kao "tradicionalne" Windows aplikacije na koje su mnogobrojni korisnici bili naviknuti od ranije. Također, Windows 8 je forsirao aplikacije optimizirane za ekrane na dodir, dok Win10 ponovno targetira svakodnevnu upotrebu na desktop računalima.

Posljednje bitne značajke

Microsoft je ubacio mnoge nove značajke kako bi udovoljio potrebama korisnika u pokretu, ali i administratora. "Pick Up Where I Left Off" jedan je od glavnih featurea, a radi se točno o onome što i samo ime govori - korisnik može nastaviti uređivati dokument s točke koje je stao s više računala pri ulogiravanju s laptopa na poslovni desktop i/ili obrnuto.
Uz to, korisnici OneDrivea mogu spremati datoteke na lokalnu mrežu sa značajkom "Files On-Demand", što znači kako možete označiti i skinuti datoteke s clouda, no nije potrebno sinkronizirati potpune datoteke na uređaj kako biste dobili pristup istima.

Sigurnost i upravljanje

Najveći updateovi općenito u Fall Updateu svodili su se na sigurnost i upravljanje, kao i ažuriranje Windows Defendera za enterprise i business verzije Win10.
Microsoft Intelligent Security Graph zapravo je ogromna baza podataka koja koristi AI tehniku za pronalaženje i odstranjivanje malwarea prije nego što se probiju do mreže ili sustava. Taj proces se naziva Advanced Threat Protection, a radi na Windows Serveru.
Korisnici koji na više računala u više navrata mijenjaju desktop accounte i cloud servise poput Office 365 i Windows Storea cijenit će Active Directory preko Azure clouda zbog upravljanja lozinkama.
Predstavljen je Windows Hello kao sustav dvofazne biometričke autentikacije s Passportom i Device Guardom kako bi poboljšao obranu protiv Advanced Persistent Threats-a (Više tajnih neprekidanih računalnih hakerskih procesa vođenih ljudima koji targetiraju privatne ili državne organizacije u svrhu ispunjavanja političkih ili poslovnih ciljeva).

Privatnost i transparentnost

Korisnici sada mogu pristupiti informacijama o podacima koje prikupljaju aplikacije, kao i direktni pristup Privacy Statementu prilikom setupa. Uz to, na prozoru postavka privatnosti u Learn More stranici korisnici mogu skočiti do specifičnih postavki za lokaciju, prepoznavanje glasa, dijagnostika itd.
Korisnici će biti obavješteni kada aplikacije kupljene preko Windows Storea žele prostupiti kameri, mikrofonu, kontaktima, lokaciji i kalendaru.

Ciklus ažuriranja

Za poslovne korisnike najkorisnija funkcionalnost Win10 je ciklus ažuriranja. Velike tvrtke nastavit će s plaćanjem Enterprise licenci i Software Assurance supporta, a zauzvrat imaju mogućnost odabira na koji način i kada žele da se računala ažuriraju bez automatske suglasnosti.

Ažuriran CMD.exe

Većini ljudi ovo neće ništa značiti, no, Command Prompt je dobio shematski makeover. Točnije, Microsoft je omogućio korisnicima da vide određene boje na modernim LCD monitorima.

Zaključak

Microsoft je uzeo u obzir sve propuste Windowsa 8 te se vrativši na funkcionalnost i poznavanje Windowsa 7 s poboljšanom sigurnosti i modernim sučeljem Win10 je optimizirao za široku primjenu na velikom broju uređaja.

Podsjetimo, u siječnju ove godine Windows 10 preuzeo je vodeće mjesto u tržišnom udjelu Windowsu 7.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next