Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PSD2: "Povećani su napori EU u segmentu kibernetičke sigurnosti" Istaknuto

PSD2: "Povećani su napori EU u segmentu kibernetičke sigurnosti"

„PSD2 direktiva donosi tri glavne nove usluge: licence za third party providere, uvođenje strogih pravila za autorizaciju klijenata te kreditne institucije očekuju smanjeni prihodi uz povećanje troškova“, kazao je na konferenciji PSD2 – Dolazi li otvoreno bankarstvo (i) u Hrvatsku? direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK  Zvonimir Savić.

Prva inačica PSD (Payments Services Directive) iz 2007. nadograđena je 13. siječnja 2018. kao pravni temelj za jedinstveno tržište plaćanja na području EU. Promjena na kojoj se najviše radilo i na kojoj je naglasak jest obveza da banke otvore svoja API sučelja autoriziranim vanjskim pružateljima platnih usluga (Third Party Providers – TPP) kao omogućavanje pristupa korisničkim računima. Ukratko, TPP-ovi će imati izravan pristup podacima o računu, samim transakcijama te mogućnost autorizacije plaćanja direktno s računa uz visoku razinu sigurnosti.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović naglasak je stavio na zaštitu povjerljivosti podataka i sigurnu pohranu informacije. „Podaci klijenata koji su otvoreni i drugim ponuđačima usluga mogu postati ugroženi i dovesti do nedoknadive štete za manje igrače. Zato su znatno povećani napori institucija Europske unije na kibernetičkoj sigurnosti“, dodao je Adrović.

Zdenko Adrović

Na konferenciji je prisustvovao Gijs Boudewijn, predsjednik Odbora za platne sustave Europske bankovne federacije, te se osvrnuo na spremnost banaka za uvođenje PSD2 direktive. „Banke su dosad zazirale od davanja podataka trećim stranama, ali s novim pravilima moraju pronaći balans između sigurnosti i razvijanja novih, jednostavnijih usluga za korisnika”, kazao je Boudewijn.

Utjecaj na tržište platnih usluga i korisnike pojasnio je viceguverner Hrvatske narodne banke Neven Barbaroša: „Standardizira se pristup podacima trećim stranama kroz jedinstveno aplikacijsko programsko sučelje, naravno, uz suglasnost korisnika, a dolaze i veći zahtjevi za sigurnosti za elektronska plaćanja i pružatelje platnih usluga.“

Skupna fotografija

Posljednja anketa Medianeta provedena na tisuću ispitanika o promjenama vezanima uz PSD2 direktivu pokazala je kako je 44 posto ispitanika koji koriste on-line bankarstvo razmotrilo opciju usluge mobilnog ili internetskog plaćanja računa preko licenciranih nebankovnih tvrtki. 37 posto to vjerojatno ne bi napravilo, a manje od 20 posto korisnika bi nastavilo plaćati kao i dosad.

Nadalje, 70-ak posto ispitanika smatra kako su banke sposobnije osigurati višu razinu zaštite osobnih podataka, dok 30 posto daje prednost novim kompanijama zbog tehnološkog napretka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next