Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Među 1.200 prijavljenih 1,3 milijuna eura dobila hrvatska satelitska tvrtka Istaknuto

Među 1.200 prijavljenih 1,3 milijuna eura dobila hrvatska satelitska tvrtka

Amphinicy Technologies, pružatelj softverskih usluga za tvrtke u satelitskoj i svemirskoj industriji, primio je sredstva u vrijednosti 1,3 milijuna eura iz natječaja Obzor 2020.

Hrvatskoj tvrtki sredstva su dodijeljena u sklopu Instrumenta za malo i srednje poduzetništvo (SME) koji je dio pilot-programa Europskog vijeća za inovacije (EIC). Pilot EIC-a pokrenut je u listopadu 2017. godine s ciljem pružanja mogućnosti financiranja, savjetovanja i umrežavanja onih s najnovijim inovacijama tj. kako bi podržao inovatore, poduzetnike, male tvrtke i znanstvenike u njihovim idejama i ambicijama. SME Instrument nudi najboljim poduzetnicima u Europi mogućnost da zatraže sredstva za ideje u napretku s potencijalom za stvaranje potpuno novih tržišta ili revoluciju postojećih.

Amphinicy Technologies odabran je između 1200 prijavljenih europskih tvrtki. U završnoj fazi 120 ih je dobilo priliku svoje projekte predstaviti evaluacijskom odboru, a od toga je njih samo 57 dobilo odobrenje za financiranje. „Satellite data acquisition in the Blink of an eye“ naslov je projekta s kojim se Amphinicy prijavio u kategoriji Informacijske i komunikacije tehnologije s primjenom u satelitskim telekomunikacijama i području promatranja Zemlje iz svemira.

Dodijeljenim sredstvima, tvrtka će financirati daljnji razvoj svojeg proizvoda Blink. Riječ je o softveru za obradu satelitskih podataka, čak 20 puta bržem od onog kojeg koristi NASA.

“2015. godine prijavili smo se na natječaj u kategoriji Svemir. Nakon pozitivne evaluacije procjenitelja EU, Blink je financiran putem SME Instrumenta (Faza 1). 2017. prijavili smo se za Fazu 2 i nakon vrlo izazovnog procesa evaluacije odobrena su nam sredstva za daljnji razvoj. Finalizirat ćemo Blink do najviše razine tehničke spremnosti i osigurati svoju poziciju prema partnerima koji su vodeća imena u satelitskoj i svemirskoj industriji.”, izjavio je Tomislav Nakić-Alfirević, voditelj za zemaljska satelitska rješenja.

Blink će omogućiti trenutnu obradu satelitskih podataka i omogućiti prikladniju reakciju na globalna događanja (potresi, poplave, migracijske krize, proširiti sigurnost i obranu, poboljšati poljoprivrednu, ekologiju, logistiku i mnoga druga područja u kojima podaci promatranja Zemlje pružaju vrijednu podršku).

“Faza 2 važna je jer će nam omogućiti ubrzanje procesa razvoja proizvoda, čvršće povezivanje s industrijom i otvaranje novih radnih mjesta. Potpora iz programa Obzor 2020 priznanje je na europskom nivou te značajna referenca u budućim projektima s Europskom svemirskom agencijom” – dodala je Mirta Medanić, voditeljica programa.

Sporazum o potpori s Europskom komisijom biti će službeno potpisan u travnju i to za razdoblje od dvije godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next