Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nove open banking regulacije Istaknuto

Nove open banking regulacije

Ova godina mogla bi biti svojevrsna prekretnica u bankarstvu. To se može pripisati open banking regulacijama koje su došle na snagu 13. u mjesecu.

Uvođenje open bankinga i Payment Services Directive (PSD2) – direktive Europske unije za regulaciju servisa plaćanja, omogućavaju developerima izgradnju aplikacija i servisa oko financijskih institucija. To će dovesti i do veće financijske transparentnosti za klijente.

Podsjetimo, krajem 2015. godine Europski parlament je usvojio PSD2 u kojem je naglasak na inovativna mobilna i online plaćanja kroz open banking.

Nevezano uz politiku i regulacije, neki od potencijalnih problema koje bi banke i startupovi mogli doživjeti su konkurencija između njih samih i stalna opasnost od cyber napada.

No, iz najveće engleske stambene štedionice su optimističniji. „Ovo će omogućiti veću kontrolu vlastitih podataka za stranke“, kazala je Anita Kimber iz Nationwidea. Dodala je kako se zamjetan porast potražnje open banking servisa može očekivati tek u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next