Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Top 6 IT akvizicija 2017. Istaknuto

Top 6 IT akvizicija 2017.

Prošla godina bila je poprilično zanimljiva po pitanju kupovanja i spajanja tvrtki u sferi IT-a, a mi smo odabrali nekolicinu najzanimljivijih akvizicija koje bi mogle imati izrazit utjecaj na razvoj tehnologije u 2018. i nadalje.  

Google kupio HTC-ov Pixel team

google pixel

HTC je u rujnu za 1,1 milijardu dolara Googleu prodao 2,000 inženjera i dizajnera iz tima zaslužnog za izradu Pixel phonea. Nakon Googleova Nexusa čiji je prvi model predstavljen 2010., prošlogodišnjim Pixelom 2 i 2 XL stali su uz bok flagshipovima poput Note 8 i iPhonea X. Google nije bio pretjerano vješt u razvoju kompleksnog hardvera kao što su, primjerice, Microsoft i Apple, ali HTC-ov tim se već dokazao u izbjegavanju pogrešaka te napredovanju hardvera.


400 milijuna dolara za Shazam 

g5v31knmpcqrujemuvy7

Shazam je oduvijek bio pri vrhu ljestvice najpopularnijih aplikacija za iOS pa stoga mislimo da su Apple Music i Shazam prirodno kompatibilni“, kazali su iz Applea nakon kupnje glazbene tvrtke Shazam. Špekulira se o cijeni od 400 milijuna dolara, a Apple će vrlo vjerojatno Shazamov tim koristiti za poboljšanje Appleovih mogućnosti otkrivanja glazbe u realnom vremenu. Također, Shazamovi podaci dobro će doći Appleu jer će dobiti više informacija o glazbenim navikama kod ljudi te će imati uvid u promjene u trendovima, a sve to bi Apple mogao primijeniti u Apple Music servisu.


Intel sve bliže autonomnom automobilu

Mobileye OGImage

Mobileye je izraelska tvrtka koja se bavi tehnološkim rješenjima za autonomne automobile, a zasad surađuje s više od 25 proizvođača automobila. Uz to, dvije trećine softvera za automatsko kočenje i sustava za poluautonomnu vožnju na tržištu upravo je u njihovoj domeni. Intel je kupio Mobileye za 15 milijardi dolara u ožujku prošle godine, a u suradnji s BMW-om na cestama se očekuje 40-ak potpuno autonomnih automobila iz Serije 7. Najavljeno je korištenje tehnologije autonomnosti 4. stupnja, što znači da će veliku većinu situacija u prometu uspješno riješiti, dok se stupanj iznad toga smatra čistom teorijom.


Cisco kupnjom AppDynamicsa mijenja fokus na cloud

cisco corporate logo blue2

Američki tehnološki konglomerat Cisco početkom 2017. kupio je AppDynamics za 3,7 milijardi dolara, a cilj je bio promjena fokusa s područja hardvera na softvere vezane uz cloud. AppDynamics dao je Ciscu mogućnost nadgledanja aplikacija, a ideja je pronaći pogreške i rješavanje istih prije nego što postanu problem za krajnje korisnike. Dakle, AppDynamics skupljat će velik broj podataka o aplikacijama, vezama s drugim sustavima i uređajima povezanima na aplikacije.


Nimble Storageom HPE automatizira cloud infrastrukturu

nimble af series

Pri kupnji Nimble Storagea (specijalista za flash memoriju) za 1,2 milijardi dolara Hawlett Packard Enterprise (HPE) ciljao je na poboljšanje svoje ponude flash memorije, točnije, poboljšanje cloud tehnologije. Također, implementirat će Nimbleov InfoSight Predictive Analytics platformu na kompletan sustav flash pohrane jer se pokazalo kako InfoSight automatski detektira 90 posto svih problema u korisničkoj infrastrukturi, a riješi do 85 posto problema, što uvelike smanjuje vrijeme koje bi zaposlenik u korisničkoj službi potrošio na rješavanje istog.


Verizon spaja Yahoo i AOL u Oath

 yahoo

Yahoo, nekoć u vrijednosti 100 milijardi dolara, pripao je prošle godine Verizonu za 4,5 milijardi dolara. Nakon kupnje iz Verizona odlučili su spojiti Yahoo i AOL (koji su kupili prije više od dvije godine) te ih ujediniti pod jednim nazivom – Oath, u kojem se nalaze HuffPost, TechCrunch, Tumblr i mnogi drugi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next