Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Proglašeni pobjednici Startup Factoryja 2017 Istaknuto

Proglašeni pobjednici Startup Factoryja 2017

16 startupova, šest pobjednika, nebrojeno mnogo poznanstava, saznanja i iskustva za sve timove – upravo tako se može opisati kraj Startup Factoryja 2017.

Razvojna agencija Grada Zagreba u Tehnološkom parku izabrala je šest najboljih timova koji su dobili vjetar u leđa ne samo u pogledu 100 000 eura kao ukupne potpore iz fonda, već i iskustva u edukacijskom, mentorskom, tehničkom i infrastrukturalnom smislu.

Deset tjedana trajao je razvoj inovacija iz četiri područja: Smart Energy, Smart Living – Silver Economy, Smart Mobility i Smart Tourism. Pomoć su dobili od mentora i partnera koji su im davali savjete o razradbi projekata, poboljšanju pitcha i ukazivali su im na potencijalne nedostatke.

„Naš program cilja na timove, komunikaciju između njih i, na kraju, realizaciju proizvoda. Timovi se i dalje, kao i dosad, trebaju truditi biti konkurentni ne samo na hrvatskom tržištu te misliti nekoliko koraka unaprijed“, kazao je Frane Šesmić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

DSC 0087

 

DiVan, ili „KudaVan“ mobilna je aplikacija za kulturne događaje u Zagrebu, a ulazi u područje Smart Tourism. Na pojednostavljen način na jednom servisu možete naći koncerti, izložbe, kazališne predstave ili predstave za djecu u nekoliko dodira prsta, kao i kupovati ulaznice. Aplikacija je izrađena za Android i iOS, ali postoji i web stranica kojom možete pratiti zbivanja. Dosad je DiVan bila službena aplikacija za Zagreb Film Festival i Motovun Film Festival.

DSC 0091

U istom području potporu je dobila pametna poslovna inteligencija TrakBar. Ona pomaže kafićima i restoranima pri svakodnevnom odlučivanju štedeći vrijeme i novac. Može se ugraditi na već postojeći POS, a njome možete pratiti poslovanje ugostiteljskog objekta, ekonomske aktivnosti te, ukratko, služi kao nadzorna ploča poslovanja kafića ili restorana. Moguće je i predviđanje uz pomoć umjetne inteligencije kako bi ugostitelji mogli isplanirati poslovanje.

TRAKBAR Gabi

 

U segmentu Smart Mobilityja nagradu su dobili prometni sustav FLOW i HUBBIG. FLOW je regulatorni prometni sustav koji putem senzora postavljenih na raskrižjima prikuplja podatke o broju vozila te putem hardverskog modula informacije šalje na cloud. Najavili su pilot projekt u kojem će svoje sustave uz suradnju sa lokalnim prometnim sustavima primijeniti u gradu Varaždinu. Iz startupa kažu kako bi se primjenom njihovog sustava protok prometa poboljšao za 25%, a sami dodaju kako to znači jednako toliko manje izgubljenih živaca čekajući zeleno svjetlo na semaforu.

DSC 0095

S druge strane HUBBIG je digitalna platforma za intermodalni prijevoz tereta koja povezuje autoprijevoznike s njihovim krajnjim korisnicima. Dragana Lipovac, CEO Hubbiga, kazala je kako se planiraju izboriti na hrvatsko tržište, ali imaju u vidu i daljnje širenje platforme.

HUBBIG

 

Matej Grozdanović predstavio je Modulos, modularni namještaj s kojim su već izborili zanimanje američkog tržišta. Uz sam namještaj rade i na razvoju AR aplikacije s kojom će korisnici moći vidjeti odabrani stol u svom okruženju. Zajedno sa Pickup Solutions-om spadaju u kategoriju Smart Living – Silver Economy.

matej grozdanovic MODULOS

 

Pickup Solutions se, pak, bavi rješenjem za unaprjeđenjem korisničkog iskustva optimizirajući poslovanje trgovine namirnicama. Točnije, rade na potrošačkoj košarici koja kupcu omogućuje skeniranje proizvoda tijekom prolaska kroz trgovinu, a proces na blagajni svodi se na automatsku sigurnosnu provjeru te naplatu namirnica.

luka vida pickup solutions

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić kazala je kako upravo zbog perspektivnih mladih ljudi koji rade na ovakvim projektima Zagreb postaje sve važnijim mjestom za razvojem inovacija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next