Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Generacija Next educira preko 1500 učenika i 100 mentora u Hrvatskoj Istaknuto

Generacija Next educira preko 1500 učenika i 100 mentora u Hrvatskoj

 Zagrebu je održano događanje u organizaciji HT-a na kojem je predstavljena nova komunikacijska platforma Generacija Next za projekte koji imaju potencijal unaprjeđivanja tehnološkog razvoja hrvatske.

U sklopu Generacije Next, predstavljeni su i neki od pobjednika donacijskog natječaja HT-a kojim kompanija kontinuirano nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj. Ukupan iznos donacije premašuje 700.000 kuna i ove godine je podijeljen u tri kategorije- Edukacija mladih, edukacija učitelja te inovacije.

Unutar kategorije inovacija , najboljim je proglašen projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Oni su predstavili projekt „Prve hrvatske punionice vodika“. Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva koje će omogućiti čišći transport i time potpomognuti smanjenju zagađenja zraka i unaprijediti kvalitetu života u gradovima.

stem 35

„Možda se danas o vodiku ne priča i nije zastupljeno toliko u hrvatskim medijima i smatra se da je vodik gorivo budućnosti ali ja bih rekla da je vodik zapravo gorivo sadašnjosti i zato sam iznimno sretna da ćemo upravo mi s FSB-a u suradnji s Hrvatskim Telekomom instalirati prvu hrvatsku punionicu vodika i očekujem da će to izazvati jedan domino efekt instalacije punionica diljem Lijepe naše.“ – Ankica Kovač, voditeljica projekta „Prva hrvatska punionica vodika“.

stem 2

Unutar kategorije edukacija učitelja nagrađen je projekt „Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama“. Pokretač tog projekta je udruga „Institut za razvoj i inovativnost mladih“. Kroz IoT projekt educirat će se 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologijama, koji će stečena znanja prenijeti na 800 djece diljem Hrvatske.

„IoT je danas već svuda oko nas, ne samo u nekim naprednim uređajima nego i frižiderima i sasvim običnim uređajima u našoj okolini i te tehnologije danas imaju eksponencijalni rast te u sljedećih par godine taj rast će eksplodirati i IoT će biti u svemu, tako da uključiti djecu u takvo nešto ima u potpunosti smisla jer ona mogu potpomognuti razvoju te tehnologije. HT je i ove godine prepoznao našu akciju tako da će ove godine biti preko 100 educiranih edukatora djece te će biti napravljeno i preko 20 edukativnih materijala.“ – Rujana Bakić, suosnivačica i glavna tajnica Instituta za razvoj  i inovativnost mladih.

stem 6

U kategoriji edukacije mladih izabran je projekt „HT Campus“ Astronomskog društva Višnjan koji je nastavak na prošlogodišnji projekt kojim će se obnoviti Laboratorij za robotiku i napredne tehnologije. Time će društvo biti opremljeno za prevođenje kompleksnih interdisciplinarnih učeničkih projekata iz STEM područja.

stem 15

„Ove godine imali smo preko 16 škola i 360 učenika a cilj nam je u projekt uključiti preko 725 učenika. Prva godina održavanja ovog projekta nam je bila iznimno važna zbog laboratorija za biologiju,biokemiji i astrobiologiju i radi se o jednom jako modernom laboratoriju koji je sponzorirao HT, djeca su ga počela koristiti i prije nego je bio završen, jednostavno su se nagurala unutra i krenula raditi projekte i unaprjeđivati svoje znanje“ - Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva Višnjan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next