Logo
Ispiši ovu stranicu

Od Top 6 proizvođača računala samo HP i Dell bilježe rast u drugom kvartalu Istaknuto

Od Top 6 proizvođača računala samo HP i Dell bilježe rast u drugom kvartalu

Još u prvom kvartalu ove godine izgledalo je da se industrija osobnih računala napokon oporavlja i počinje bilježiti rast, no drugi kvartal je ponovno ukazao da to neće biti tako, s time da se ovoga puta slabija prodaja ne dovodi u vezu s prodajom pametnih telefona i tableta već s previsokim cijenama hardverskih komponenti.

Analitičari Gartnera objavili su izvještaj o prodaji osobnih računala za 2. kvartal 2017. godine u kojem se vidi da je prodaja pala za 4,3 posto u odnosu na isti kvartal 2016. godine.

Gartner smatra da je ovaj pad najviše uzrokovan visokim cijenama koje su posljedica problema s isporukama DRAM-a, SSD-ova i LCD zaslona.

HP trenutno ima najmanje problema s ovim statistikama jer opet ima najveći tržišni udio od 20,8 posto, dok je Lenovo pao na drugo mjesto s 19,9 posto, a Dell je treći s 15,6 posto tržišnog udjela. Iza njega se nalazi Apple sa 6,9 posto, dok iza slijede Asus sa okruglih 7% te Acer sa 6,9 posto. 

Među top 6 proizvođača samo dva su u ovom kvartalu zabilježila rast, HP s 3,3% i Dell s 1,4%, dok su svi ostali pali, s time da najveći pad bilježe ASUS s -12,5% i Acer s -10,3%.

Čak i Apple je u tom kvartalu zabilježio pad od 0,4 posto, dok je Lenovo pao za 8,4 posto.     

Analitičari Gartnera kažu da je na potrošačkom tržištu cijena veliki faktor za kupce pa mnogi odgađaju kupnju i čekaju sniženja koja bi se prema njihovim očekivanjima trebala pojaviti u predstojećim mjesecima, uoči početka nove školske sezone, pa bi moglo doći do stanovitog oporavka tržišta, barem na kratko vrijeme.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.