Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija: Google mora platiti kaznu od 2,4 milijarde eura zbog monopolističkog ponašanja Istaknuto

Europska komisija: Google  mora platiti kaznu od 2,4 milijarde eura zbog monopolističkog ponašanja
Europska komisija donijela je odluku po kojoj će Google morati platiti kaznu od čak 2.424.495.000,00 eura (17,8 milijardi kuna) zbog zlouporabe svojeg dominantnog položaja  internetske tražilice, jer je u rezultatima pretraga u usporedbama proizvoda, odnosno "usporedilicama" davao prednost vlastitim prodajnim uslugama.
 
"Google je osmislio brojne inovativne usluge i proizvode koji su promijenili naše živote. To je dobra stvar. Ali Googleova strategija uspoređivanja prodajnih servisa nije bila samo usmjerena na privlačenje kupaca tako što je svoje proizvode učinio privlačnijima od konkurentskih. Umjesto toga, Google je zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu i promovirao svoje usluge", istaknula je povjerenica Europske komisije Margrethe Vestager, dodavši da je to po europskim pravilima protuzakonito. Time je onemogućio europskim potrošačima mogućnost izbora, posebice stoga što su se njegovi konkurenti u rezultatima pretraživanja prikazivali znatno niže, čime su postali jeko teško vidljivi.
 
Ova astronomska kazna u visini od 2,4 milijarde eura izrečena je zbog duljine i ozbiljnosti nezakonitog poslovanja, a procijenjena je prema vrijednosti Googleovih prihoda u 13 država u kojima je provođena takva praksa.
Pored toga, Google je dužan u roku od 90 dana prestati s takvom praksom, jer će u protivnom Alphabet (vlasnik Googlea) dobiti dodatnu kaznu u visini od 5 posto dnevnog prometa na svjetskoj razini.
 
EK istovremeno nastavlja voditi i dva odvojena postupka protiv Googlea. U prvom ga je optužila zbog toga što otežava drugim tvrtkama da se njihove aplikacije i tražilice nađu među predinstaliranim softverom na Androidu, a u drugoj se optužuje Google što je poduzeo korake da ograniči konkurente u pojavljivanju oglasa na web stranicama "trećih strana" koje su instalirale Googleov "search box".
Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.