Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Za smart gradove potrebno je imati smart gradonačelnike Istaknuto

Za smart gradove potrebno je imati smart gradonačelnike

U organizaciji Grada Zagreba i udruge Major Cities of Europe – IT Usersgroup, uz partnerstvo Razvojne agencije Zagreb – TPZ, u Zagrebu se održava konferencija "Digitalna budućnost – gradovi i stvarnost" koja je okupila gospodarstvenike, europske i hrvatske političare, menadžere lokalnih samouprave, predstavnike akademske zajednice iz više od 17 svjetskih zemalja te predstavnike Europske komisije.

Uvodni govor uoči otvaranja konferencije održao je Giorgio Prister, predsjednik udruge Major Cities of Europe koji je istaknuo kako mu je izuzetno drago što se konferencija ove održava u Zagrebu, gradu koji se trudi na najbolji mogući način u okviru svojih mogućnosti što kvalitetnije implementirati smart city rješenja i provesti digitalnu transformaciju na korist svojih građana.

MCE konferencija Giorgio Prister

Nakon Pristerovog govora konferenciju je otvorila Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja je rekla kako je ponosna što je ove godine po drugi put ukazano povjerenje Zagrebu i dana mogućnost biti domaćinom ovog prestižnog događaja. "Digitalizacija gradova više nije budućnost, ona se odvija upravo sada. Njena kvalitetna implementacija direktno utječe na kvalitetu svakodnevnog života naših građana. Otvorenim i konstruktivnim dijalogom između građana, predstavnika političkih elita, gospodarskog sektora i akademske zajednice stvaraju se najbolji temelji za razvoj pametnih gradskih rješenja", rekla je gospođa Majić.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo izjavila je kako je za smart gradove potrebno imati smart gradonačelnike, a ona vjeruje da ga Zagreb ima. Gospođa Jozić  je predstavila brojne projekte i aplikacije vezane uz Smart City rješenja u Zagrebu, među kojima je istakla uvođenje integriranog prometa koji će objediniti sve vrste javnog prijevoza u Zagrebu i okolici, projekt pametne gradske rasvjete te plan o ulaganjims velikih sredstava Grada i EU u zagrebački tehnološki park. Što se aplikacija tiče, gospođa Jozić ističe da je najpopularnija Moj Zagreb, zahvaljujući kojoj je građanima riješeno čak 32.000 komunalnih problema.

MCE konferencija Olivera

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva rekao je kako je u anketi provedenoj među građanima javna uprava dobila prosječnu ocjenu 2,9, pa je stoga važno pametnim rješenjima poput sustava e-građani omogućiti građanima da što više toga obavljaju online, čime se štedi vrijeme i novac djelatnicima gradskih uprava i općina, ali prije svega građanima.

Zanimljiva je bila i panel rasprava o startupima u kojoj je sudjelovao i Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke koji je rekao da je startup scena vrlo snažna u Hrvatskoj ali ona sama ne može riješiti sve probleme. Najveći problem je u tome što startup tvrtke narastu do nekih 20 zaposlenika a onda ih kupe strane kompanije. Jurić se nada da takvu sudbinu neće imati tvrtka Rimac automobili, koja se obično ističe kao primjer uspješnosti u Hrvatskoj. Jurić kaže kako bi htio da se startupima pomogne da postanu tvrtke s više od 500 zaposlenika te da ih ima širom Hrvatske. "Volio bih da se otvori tvrtka koja će zapošljavati 500 djelatnika u Gospiću", izjavio je Jurić.

Giuseppe Ruotolo

Giuseppe Ruotolo iz Europske komisije predstavio je europsku nagradu za inovacije u gradovima s više od 100.000 stanovnika pod nazivom The European Capital of Innovation Award - iCapital. Grad koji se pokaže najuspješniji u uvođenju inovacija iz privatnih inicijativa koje će biti na usluzi građanima osvojit će nagradu od milijun eura. Obzirom da su prijave za ovu godinu završene, Ruotolo poziva Zagreb na sudjelovanje iduće godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next