Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uz veliki uspjeh na Kickstarteru vraća se ZX Spectrum Istaknuto

Uz veliki uspjeh na Kickstarteru vraća se ZX Spectrum

Kombinacija nostalgije, hobizma i edukativnih namjena omogućuje primjetnu popularnost računala niskih specifikacija, pogotovo u crowdfundigu. Neki dan smo pisali o crowdfunding uspjehu DIY prijenosne 8-bit konzole MAKERbuino, a sada se na jednako velika vrata vraća i legendarni ZX Spectrum, koji je u prva dva dana Kickstarter kampanje prestigao cilj od 250000 britanskih funti.

Sinclair ZX Spectrum Next je projekt nastao da bi se obilježilo 35 godina od objave prve verzije ZX Spectruma. Kampanja na Kickstarteru je pokrenuta 23. travnja, na isti dan kad je originalni Spectrum objavljen još 1982. godine.

Ovdje se ne radi o Intel/AMD ili ARM računalu koje emulira stari hardver, nego je u pitanju implementacija temeljena na FPGA tehnologiji, koja omogućava nativnu kompatibilnost na hardverskoj razini sa starim Sinclair računalima ZX Spectrum 48k i 128k, ali i sa starijim ZX80 i ZX81. Osim što je kompatibilan sa svim softverom, Spectrum Next je kompatibilan i s većinom hardverskih ekstenzija namijenjenih za stari Spectrum, ali dolazi i s novostima.

Novi Spectrum dolazi s nešto više memorije u odnosu na stari, čak 512 Kb RAM proširivih do 2.5 Mb. Za pohranu su predviđene SD kartice, ali radit će normalno i s kazetarima, za one koji žele autentičan doživljaj uobičajene pohrane iz osamdesetih.

Osim toga, Spectrum Next ima i donekle poboljšanu grafiku, kao i RGB, VGA pa i HDMI priključak s puno podrškom za video i audio. I zvuk je unaprijeđen u odnosu na original pa ima 3 x AY-3-8912 i FM audio čipove sa stereo outputom. Osim joysticka predviđen je i PS/2 port za miš.

Osim ove „entry level“ postoji i varijanta Plus, koja uz sve već navedeno dolazi još i s Real Tim Clock i Wi-Fi modulima. Obje verzije moguće je i pojačati s akceleratorskom pločom koja ima CPU od 1Ghz, GPU i 512 Mb RAM.

Sve je to skupa upakirano u nov moderan dizajn, a hardverom upravlja svojevrsni operativni sustav namijenjen upravo Spectrum strojevima znan kao esxDOS. Autori tvrde da je cijeli projekt, i softver i hardver, slobodan i otvorenog koda, kako bi osigurali stalan razvoj platforme, uz pomoć svih zainteresiranih entuzijasta, bez obzira na komercijalan uspjeh njihove novoosnovane tvrtke SpecNext.

qawspp spectrum next black 1.35

Kako sada stvari stoje, ne čini se da bi trebali imati takvih problema. U trenutku pisanja Kickstarter kampanja za novi Sinclair ZX Spectrum Next koja je za cilj imala 250000, prikupila je već preko 292000 funti i neprestano raste, a preostalo je još čitavih 27 dana do isteka kampanje.

Više o projektu pročitajte na adresi: http://www.specnext.com/
Želite li i vi donirati, link na Kickstarter kampanju je: https://www.kickstarter.com/projects/1835143999/zx-spectrum-next/

Izvor: Retro Computing News

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next