Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U Križevcima održan prvi CRO Digital Transformation MeetUp Istaknuto

Križevački poduzetnički centar Križevački poduzetnički centar

U Križevaćkom poduzetničkom centru održan je prvi u nizu CRO Digital Transformation MeetUpa. Radi se o inicijativi hrvatskih stručnjaka na području digitalne transformacije za populariziranje i približavanje digitalne transformacije, izazova i blagodati koje ona sobom donosi. Pokrenuta na platformi MeetUp, ova inicijativa trenutno broji sedamdesetak članova, ali taj broj kontinuirano raste.

Radi se o volonterskom poduhvatu zagrebačkih poslovnih konzultanata iz tvrtke Pragmatekh. Na događaju je, pored predstavljanja organizatora, domaćina grada Križevaca i lokalnog poduzetničkog centra, održana i panel rasprava na temu 'Digitalna transformacija u Hrvatskoj 2017.' U raspravi su sudjelovali Amera Zulić Vrabec (IN2), Slaven Dobrić (Allianz), Mladen Mrvelj (HPB), Hrvoje Veselko (mStart), Zoran Vujčić (Multicom) te Tomislav Katanović (zamjenik gradonačelnika grada Križevaca).

Panelisti 2 crop

Kroz raspravu se zaključilo da digitalnoj transformaciji poslovanja koja donosi dizrupciju  poslovnih  modela prethodi digitaliziranje i automatiziranje poslovnih procesa, a hrvatske su tvrtke u najvećem broju slučajeva još uvijek u procesu digitaliziranja.

Prema trenutnom stanju na tržištu, u smislu razvoja privrede i dostupne tehnologije, najkvalitetnije rješenje i za korisnika i za pružatelja usluga je spajanje digitalnog svijeta s analognim, smatraju diskutanti. Na taj način digitaliziranjem u malim koracima stvarala bi se svijest korisnika te bi kroz vrijeme trebao doći trenutak za potpuno ukidanje analognih procesa i potpuni prelazak na digitalni poslovni model. Npr. digitaliziranje samo procesa zaprimanja dokumenata, dok procesiranje ostaje u pozadini prema analognim procesima.

Rečeno je da je prije pristupanja digitaliziranju poslovne procese potrebno prvo revidirati i pripremiti za digitaliziranje, jer diskutanti smatraju da je puno je loših primjera kada su loši procesi samo prevedeni u digitalne i ostali su jednako neefikasni.

Istaknuto je pored toga da je na nekim područjima još uvijek na snazi regulativa koja ne dozvoljava digitaliziranje nekih procesa što direktno sprečava započinjanje samog procesa digitalne transformacije.

Umjesto digitalizacije cijelog procesa, zaključeno je da treba pristupiti digitaliziranju dijelova koje je jednostavnije digitalizirati, jer uspjeh svake faze daje potvrdu i povjerenje tima u provođenje promjene te tako malo po malo ukida interne otpore promjeni unutar tvrtke.

Digitalna transformacija u centar pažnje dovodi korisnika. Stoga odjeli marketinga imaju centralnu ulogu u procesu digitalne transformacije educiranjem korisnika s jedne i popularizirajući nova rješenja s druge strane, rečeno je u raspravi. Dosta inicijativa digitaliziranja zapinje upravo na tom koraku i koliko god predstavljale dobra i jako upotrebljiva rješenja ipak imaju malu penetraciju kod korisnika. Primjeri za to su OIB, e-Građanin i sl. projekti.

Rečeno je i to da je važan aspekt primjene digitalizacije, čak i bez same transformacije poslovanja, taj što omogućava tvrtkama kreiranje produkata i usluga koje omogućavaju novo ili drugačije pozicioniranje na tržištu te otvaranje novih linija poslovanja. Primjer za to je i prelazak mStarta  iz procesora na event support područje korištenjem e-narukvice na festivalima, a dalje možda i u hotelijerstvu, zdravstvu i drugdje.

Digitalna transformacija traži i 'novog radnika', smatraju diskutanti, koji ima drugačije zahtjeve od dosadašnjeg. Tu su zahtjev za rad od kuće te nova organizacija radnog mjesta koje omogućava i opuštanje i pristup društvenim mrežama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next