Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U 2016. Ericsson Nikola Tesla nastavio kontinuirani uspon Istaknuto

U 2016. Ericsson Nikola Tesla nastavio kontinuirani uspon

Na konferenciji za medije predstavljeni su poslovni rezultati grupe Ericsson Nikola Tesla (ENT) ostvareni u 2016. godini s naglaskom na najvažnije aktivnosti i projekte. Novinarima su se tim povodom obratili predsjednica ENT-a Gordana Kovačević i direktor financija Patrik Wahlgren.

„Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2016. nastavila je niz uspješnih poslovnih godina.“, rekla je Kovačević: „Prihodi od prodaje bilježe porast od 16,7% u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući snažnom porastu prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i kontinuiranom rastu prihoda na Ericssonovu tržištu.“

ENT će 2016. godinu pamtiti po potpisivanju značajnih ugovora na izvoznim tržištima s tri nova kupca: BeCloudom u Bjelorusiji, Ucomom u Armeniji i Ministarstvom zdravstva u Kazahstanu. Radi se o zahtjevnim projektima u području LTE tehnologije i informatizacije zdravstva. ENT je naime neke od najznačajnijih rezultata ostvario upravo u zemljama Zajednice Neovisnih Država (ZND), gdje su prihodi od prodaje porasli za čak 314%.

ENT je u protekloj godini dobio i nove odgovornosti u globalnoj organizaciji u svom razvojno-istraživačkom centru, globalnim i regionalnim ekspertnim centrima za usluge te centrima za rješenja kupcima. Sukladno tome grupa nastavlja i zapošljavati. Kovačić je istaknula da je broj zaposlenih u kompaniji u kontinuiranom rastu još od 1999. godine. Tijekom 2016. godine zaposleno je dodatnih 318 stručnjaka. U razvojno-istraživačkom centru trenutno radi preko 1200 zaposlenika, dok je na razini čitave grupe ENT zaposleno gotovo 3000 radnika.

ENT je zadržao i poziciju najvećeg izvoznika u informacijskim tehnologijama u Hrvatskoj.

Određen pad prihoda od prodaje zabilježen je na tržištima jugoistočne Europe, uslijed negativnih ekonomski kretanja i političkih previranja što usporava dinamiku ulaganja operatora, objasnila je Kovačević.

Pored nastavka suradnje s ENT-ovim tradicionalnim domaćim partnerima, kao što su Vipnet i HT, Kovačević je istaknula ključne projekte IT rješenja za industriju i društvo kao što je nastavak suradnje s Ministarstvom zdravstva RH na implementaciji novih funkcionalnosti kao što su eKarton i Portal za pacijente i Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra koji su u cijelosti realizirali krajem godine. Jedan od posljednjih projekata potpisanih u 2016. godini je izgradnja sustava nadzora granice Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, koji je realiziran u rekordnom roku sredinom siječnja ove godine.

Operativna dobit ENT-a porasla je 24,3%, dok je neto dobit porasla 21,2% u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža i dalje je pod pritiskom zbog asortimana prodanih proizvoda i usluga, kontinuiranog pritiska na cijene te zahtjevnih projekata na izvoznim tržištima. Prodajni i administrativni troškovi bilježe smanjenje od 5,5% u odnosu na prethodnu godinu. Ostvaren je i novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 187 milijuna kuna tako da su ukupna novčana sredstva, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, na razini prethodne godine te iznose 287,7 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava dodatno je poboljšana te iznosi 26 dana. Stopa konverzije novca je visokih 97%.

„Odlične poslovne rezultate postigli smo prije svega zahvaljujući profesionalnosti i znanju lidera i zaposlenika, što se sve više prepoznaje kao ključna razlika na tržištu. Visok stupanj zadovoljstva kupaca potvrđen je i ove godine kroz godišnje ispitivanje naših najvećih kupaca/partnera.“, rekla je Kovačić.

Poticanje inovativnosti u ENT-u je uvijek bio važan dio poslovne politike pa su već postojećim hackatonima, Danima inovativnosti, Innovation Challengeu i ETK Ljetnom kampu u 2016. pridružili i inovacijski akcelerator i inkubator Ericsson Garage Croatia.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next