Logo
Ispiši ovu stranicu

Kimu Dotcomu ipak prijeti izručenje SAD-u Istaknuto

Kimu Dotcomu ipak prijeti izručenje SAD-u

Prema objavi za javnost njegovog pravnog tima, kontroverzni poduzetnik Kim Dotcom mogao bi sa Novog Zelanda ipak biti izručen SAD-u, gdje mu prijeti 20 godina zatvora za piratstvo, unatoč činjenici da prema novozelandskim zakonima Dotcom zapravo nije u prekršaju.

Njemačko-finski poduzetnik Kim Dotcom poznat je kao osnivač nekad slavnog file sharing servisa Megaupload, koji je 2012. godine ugašen intervencijom FBI-a. Upravo na račun tog servisa prijeti mu izručenje SAD-u, gdje bi mu se sudilo za povredu autorskih prava.

Dotcom trenutno živi na Novom Zelandu, gdje bi trebao biti zaštićen od američkih optužbi, pošto prema novozelandskim zakonima pružatelji internetskih usluga nisu odgovorni za djela svojih korisnika. Iako je potvrdio činjenicu da prema novozelandskom zakonu o zaštiti autorskih prava Dotcom nije u prekršaju, novozelandski Visoki sud je ipak presudio da ga se može izručiti na daljnje suđenje u SAD-u.

Dotcomov pravni tim uložio je prigovor i od Prizivnog suda očekuje povoljnu presudu. U suprotnom, ovakva sudska odluka značila bi da je zakonska zaštita pružatelja internetskih usluga na Novom Zelandu „iluzorna“, što svakome od njih predstavlja problem koji će se odraziti na svačiji pristup internetu u toj zemlji uopće, tvrdi Dotcomov pravni tim u svojoj objavi.

Ovdje se također opet povlači pitanje koje je već notorno u pravnim pitanjima na internetu: u kojoj mjeri se može zakon jedne zemlje primjenjivati nad državljanima i stanovnicima druge zemlje i je li zakon SAD-a u takvim slučajevima zaista nadređen svim ostalima i po kojoj osnovi?

Kim Dotcom je inače u međuvremenu pokrenuo i drugi servis za cloud pohranu – MEGA. Ovaj se servis zasad dobro nosi s pravnim problemima na koje povremeno nailazi, a hvali se snažnom enkripcijom pohranjenih podataka, strogom zaštitom privatnosti, cross-platform klijentima i najvećom količinom prostora za besplatne korisnike – čak 50 GB.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.