Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U izgradnji je nov prostor Tehnološkog parka Zagreb za 350 radnih mjesta u startupovima

U izgradnji je nov prostor Tehnološkog parka Zagreb za 350 radnih mjesta u startupovima

Na prvom katu paviljona 12 Zagrebačkog velesajma do početka travnja trebale bi se otvoriti nove prostorije Tehnološkog parka Zagreb za oko 350 radnih mjesta u 120 startupova. U prvih godinu dana Grad neće naplaćivati ni najamninu ni režije startupovima, a poslije će im možda uvesti simboličnu naknadu.

Prvi kat paviljona 12, ukupne površine 7313 m2, bit će na raspolaganju zagrebačkim startup tvrtkama, studentima i drugim institucijama u svrhu unapređenja i razvoja tvrtki u gradu Zagrebu. Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, bude li interesa, do kraja godine trebalo bi se za istu svrhu urediti i prizemlje paviljona 12, što bi trebalo omogućiti zapošljavanje dodatnih 400 do 500 osoba.

„Po mnogočemu smo prvi u Hrvatskoj, pa tako i u ovome“, rekao je zagrebački gradonačelnik, a pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić je dodala da Tehnološki park nije samo zagrebački, već i nacionalni projekt u kojem, između ostalih, aktivno sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu.

„Uređenje paviljona nastavak je procesa razvoja start-up zajednice grada Zagreba“, rekla je pročelnica, dodavši da su za svaki startup najvažniji upravo prostor, mentoriranje te financiranje.

U završnoj fazi je i realizacija Fonda rizičnog kapitala, projekt Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb, za što je u proračunu već osigurano pet milijuna kuna. U okviru tehnološkog parka naći će se i potpuno opremljen laboratorij za testiranje novih proizvoda, kao i zajednički prostori za razne radionice, seminare i predavanja. Osim toga, ovdje će se nalaziti i ispostava Plavog ureda za Novi Zagreb, čije se ispostave u budućnosti planiraju i na zapadu te istoku grada.

„Prva godina korištenja bit će besplatna za sve korisnike, a kasnije će se naplaćivati eventualno neka simbolična naknada.“, rekla je pročelnica Jozić. Ukupna vrijednost svih radova na rekonstrukciji poslovnog prostora i opremanju, iznosi oko 30 milijuna kuna, a prostora trenutno ima za oko 120 startupova, odnosno oko 350 radnih mjesta.

Prema riječima direktora Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnića, ovi radovi su proširenje postojećeg Tehnološkog parka i aktivnosti Razvojne agencije, uz zadržavanje postojećih lokacija u Golikovoj i na Žitnjaku.

„S vremenom ćemo vidjeti što je optimalno za sve korisnike, pa ih možda sve akumuliramo u jednom prostoru, osobito ako dođe do planiranog proširenja na prizemlje.“, kazao je Šesnić i zaključio da bi to značilo da bi na jednom mjestu korisnici mogli dobiti sve usluge koje su im potrebne.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next