Logo
Ispiši ovu stranicu

VSITe predstavlja nove udžbenike Istaknuto

VSITe predstavlja nove udžbenike

Visoka škola za informacijske tehnologije VSITe u svojim je prostorijama u Klaićevoj 7 održala promociju svojih novih udžbenika Baze podataka autora Dalibora Bužića i Integracija informacijskih sustava autora Darka Galinca. Oba autora ujedno  su i nastavnici na VSITe-u.

U svom pozdravnom govoru dekan Milorad Nikitović se zahvalio svim prisutnima na dolasku, a posebno autorima i recenzentima svježe objavljenih udžbenika na predanom radu.

6Dekan VSITe Milorad Nikitović

Prvo je na redu bilo predstavljanje Bužićevog udžbenika Baze podataka, koje je moderirala Suzana Divić, nastavnica na VSTE-u. Recenzent Bužićevog udžbenika prof. dr. sc. Vjeran Strahonja opisao je knjigu i kako je opremljena i rekao da se radi o dobro realiziranoj knjizi na tragu udžbenika kavi već postoje, ali to ne umanjuje njen značaj, tvrdi Stahonja. Ovaj udžbenik je posebno prilagođen prvenstveno, ali ne isključivo preddiplomskim studentima VSITe-a, tj. mlađim studentima primijenjenih stručnih tehničkih studija i pisan je tako da će ostati aktualan još dugi niz godina, tvrdi Strahonja.

Sam autor udžbenika, Dalibor Bužić objasnio je da se udžbenik može podijeliti na dva osnovna dijela, a to su oblikovanje i korištenje baza podataka. Studentima je najteža normalizacija baza podataka pa je tom dijelu udžbenika posvećena posebna pažnja, kaže Bužić. Na pitanje o nerelacijskim NoSQL bazama, o kojim također govori ovaj udžbenik, Bužić je rekao da će one sigurno rasti, ali ne i zamijeniti relacijske baze SQL tipa.

5Dalibor Bužić, Darko Galinec, Ksenija Klasić, Vjeran Strahonja, Suzana Divić, Milorad Nikitović

Nakon toga predstavljen je Galinčev udžbenik Integracija informacijskih sustava. Moderator ovog dijela preznatacije, Ninoslav Čerkez rekao je da je tema ovog udžbenika nešto čime se ljudi susreću čim se zaposle, pošto se na većini radnih mjesta najčešće obavljaju projekti integracije sustava. Potom je predao riječ recenzentici dr. sc. Kseniji Klasić, koja je izjavila da nema takve knjige trenutno na tržištu. Udžbenik je namijenjen prvenstveno specijalističkom diplomskom studiju i podrazumijeva određena predznanja. Radi se o udžbeniku koji pokriva predmet s kojim će se studenti nesumnjivo susresti u radu pa bi mogao potaknuti ljude da upisuju specijalistički diplomski studij, smatra Klasić.

Autor Darko Galinec rekao je da je interoperabilnost ključna riječ u svim velikim složenim sustavima, kao što su npr. vojska ili zdravstvo. „Student treba dobiti znanje i sigurnost u konkretnim situacijama u radu.“, rekao je Galinec.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.