Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Održan EBAN Winter University u Zagrebu Istaknuto

Održan EBAN Winter University u Zagrebu

U Zagrebu je održan dvodnevni EBAN Winter University 2016. Radi se o konferenciji Europske mreže poslovnih anđela (EBAN) u organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE). Konferencija okuplja međunarodne privatne investitore u inovativne proizvode tvrtki u ranom stadiju razvoja, tzv. startupove. Uz konferenciju se održalo i natjecanje startupova Zagreb Connect.

Najpoznatiji sudionik konferencije svakako je bio Bruce Dickinson, pjevač metal benda Iron Maiden, pilot i pivar. Dickinson je u svom keynote govoru istaknuo važnost odnosa s kupcima, koji se može i treba pospješivati digitalnim putem, slanjem mejlova i sl., jer kupci žele dodatnu vrijednost i strast. U tom smislu, iznio je i svoju osnovnu jednadžbu poduzetništva, a to je: 0+0=1.

EBAN dickBruce Dickinson, pjevač Iron Maidena, pilot i pivar

Dickinson je Istaknuo i da ne treba nikada odustati: „Ako zaista vjerujete, i ne uspijete, shvatite to tek kao malu prepreku jer kada se jedna vrata zatvore, druga će vam se otvoriti. Nikada ne odustajte!“

Među tehnološkim temama možemo izdvojiti keynote Jasona Nadala iz portugalskog Microsofta, koji je objasnio da „tehnologija mijenja živote“, istaknuvši kako ona pospješuje svakodnevne živote ljudi različitih profila i profesija, kako zdravih ljudi, tako i onih s invaliditetom ili drugim poteškoćama.

Citirajući riječi glavnog direktora Microsofta Satye Nadele: „Naša industrija ne poštuje tradiciju, samo inovaciju.“, Nadal je predstavio Ativar Portugal. Radi se o lokalnoj Microsoftovoj inicijativi s ciljem iskorištavanja tehnologije kao pokretača gospodarskog rasta i poticanja rasta zaposlenosti i novih poslovnih mogućnosti. Kroz ovu inicijativu Microsoft u suradnji s partnerima pomaže portugalskim startupovima i razvija njima pogodan poslovni ekosustav, koji je doživio značajan porast u protekloj godini. „Microsoft ima u krvi da pomaže inovativnim startupovima. Najvažniji je ekosustav i Microsoft radi na njegovom razvoju.“, rekao je Nadal.

Viši savjetnik za Watson i kognitivno poslovanje u IBM-u za srednju i istočnu Europu Peter Hedges objasnio je razliku između tradicionalnog i kognitivnog računarstva. Tradicionalno računarstvo se temelji na velikim količinama strukturiranih podataka i predodređenim pravilima. Međutim, 80% podataka na svijetu, koje organski primamo, nije strukturirano. Kognitivno računarstvo može i takve podatke obrađivati, jer je sposobno razumjeti prirodan jezik, rezonirati i učiti iz razgovora i iz grešaka.

IMG 20161130 133647Peter Hedges, IBM

Watson je pokrenut 2006. godine, a prvi je put javno predstavljen 2011. godine na kvizu Izazov (Jeopardy!). Iste se godine počeo primjenjivati u medicini, od 2012. u financijama i u sve većem broju raznih drugih industrija. „Kognitivno računarstvo nije sutra, ono je danas!“, tvrdi Hedges dodavši da IBM ima viziju suradnje čovjeka i stroja.

IBM nudi podršku i startupovima za razvoj svojih proizvoda na IBM tehnologiji, uključujući Watson. Više informacija o tome je dostupno na https://developer.ibm.com/startups/

Pored toga, pozvao je zainteresirane u publici da se prijave na natječaj IBM Watson AI XPrize, kojem je cilj ubrzati usvajanje umjetne inteligencije i kognitivnog računarstva. No, rok za prijavu je do 19. siječnja 2017.

Konferencija je zaključena proglašenjem pobjednika u startup natjecanju Zagreb Connect. Proglašenju su prethodila tri iscrpna dana u kojima su finalisti pripremali prezentacije, brusili svoje prezentacijske sposobnosti i nakon toga se imali priliku predstaviti investitorima na pozornici dvorane Lisinski.

Poseban dojam na poslovne anđele ostavio je 45HC koji je nagrađen prvim mjestom i novčanom nagradom od 20 tisuća eura. Ova digitalna kompanija za prijenos tereta preko oceana s učinkovitom logističkom mrežom osvojila je i put u Silicijsku dolinu.

Drugu nagradu i 10 tisuća eura osvojio je Gowaft iz Velike Britanije, nov inovativan način za prenošenje teških predmeta po gradu, dok je treće mjesto zauzeo NanoDIY, koji omogućava stvaranje printanih otisaka na bilo koji tekstilni materijal i za svoju ideju osvojio je novčanu nagradu od 7 tisuća eura, te promo paket NovaTV.

Jednu je od nagrada dodijelila i publika, koja je imala mogućnost glasanja preko službene aplikacije konferencije. Ovu nagradu u vrijednosti od 5 tisuća eura osvojio je također NanoDIY.

EBANWU16 ZGC pobjednici 825x340Pobjednici natjecanja Zagreb Connect

Suorganizator  konferencije, Grad Zagreb dodijelio je i posebnu nagradu. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Mirka Jozić uručila je nagradu od 5 tisuća eura startupu Vollo. Osim novčane nagrade, osvojili su i jednogodišnji program predinkubacije/inkubacije u Tehnološkom parku Zagreb.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next