Logo
Ispiši ovu stranicu

U SAD-u raste zabrinutost da bi pod Trumpom mogla stradati i mrežna neutralnost Istaknuto

U SAD-u raste zabrinutost da bi pod Trumpom mogla stradati i mrežna neutralnost

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je dvojicu poznatih protivnika mrežne neutralnosti da nadziru Federalnu komisiju za komunikacije (FCC), koja regulira američke pružatelje internetskih usluga. Ova je činjenica pokrenula val zabrinutosti među zagovornicima mrežne neutralnosti svih profila.

Mrežna neutralnost je načelo prema kojem sav internetski promet treba biti jednako tretiran, bez diskriminacije ili različite naplate prometa prema korisniku, sadržaju, websitu, platformi, aplikaciji, vrsti spojene opreme ili načina komunikacije. Ukratko, to znači da nema ni blokiranih ni povlaštenih web sitova, nema gušenja prometa za određene vrste sadržaja ili smjerove podatkovnog prometa i tome slično. Kada se Internet promatra kao mjesto javne komunikacije i razmjene informacija, ovo načelo je važno jer se nadovezuje na i štiti načelo slobode govora i izražavanja.

Zadnjih desetak godina raste tendencija među nekim velikim pružateljima internetskih usluga i u SAD-u i u EU ka slabljenju regulativa koje štite mrežnu neutralnost, kako bi mogli dodatno zaraditi od naplaćivanja povlaštene prisutnosti na svojim mrežama. Trumpovo imenovanje Jeffreya Eisenacha i Marka Jamisona – dvojice poznatih oponenata mrežne neutralnosti – na mjesto nadzornika FCC-a upućuje na nedvosmislenu politiku Trumpove administracije u tome smjeru.

U praksi, osim otvaranja vrata korporativnoj cenzuri, ovo bi moglo značiti i poskupljenje usluga kao što su Netflix ili Hulu, zbog jačanja položaja ISP-a na štetu svih ostalih aktera na internetu. ISP-evi bi mogli zahtijevati npr. od Netflixa da plaća dodatne doprinose za video streaming ili bi mogli svojim korisnicima dodatno naplaćivati pristup Netflixu, ako ne i oboje. K tome, dok bi veliki igrači poput Netflixa, Googlea ili Facebooka vjerojatno i preživjeli takvo stanje, startna pozicija malih još nepoznatih novih online prisutnosti bila bi potencijalno mnogo teža nego što je ona danas.

Takav bi scenarij „u konačnici oštetio potrošače niskih prihoda, invalide, starije i ruralne potrošače, kao i kompeticiju na telekomunikacijskom tržištu.“, rekao je Senator za Massachusetts Ed Markey.

Složila se i kalifornijska zastupnica Anna Eshoo: „Ako novoizabrani predsjednik želi ostati vjeran populističkim obećanjima svoje kampanje, morao bi po ovom pitanju ipak podržati aktualnu FCC-ovu Odredbu za otvoren Internet i suprotstaviti se svakom pokušaju da se budućnost interneta preda u ruke šačici moćnih vratara.“

Izvor: Mashable

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.