Logo
Ispiši ovu stranicu

Održan jubilarni 10. Mobility Day u Zagrebu Istaknuto

Sudionici Okruglog stola na temu "Deset godina tehnologije (2006-2016-2026)" Sudionici Okruglog stola na temu "Deset godina tehnologije (2006-2016-2026)"

Ovogodišnji MobilityDay bavi se temama kao što su kontinuitet poslovanja, upotreba cloud rješenja u osobnom, poslovnom i obrazovnom segmentu. Jedna od vodećih konferencija o IT mobilnosti, ove godine slavi deset godina postojanja, baš kao i njihov domaćin, zagrebački Hotel Antunović. Kao i svake godine, na konferenciji prisustvuje više od 400 polaznika iz više od osam država, a za njih je pripremljeno više od 30 predavanja i rasprava koje drže vodeći strani i domaći stručnjaci na području mobilnog razvoja, implementacije i poslovanja.

Nakon uvodnog pozdrava organizatora Tomislava Bronzina, direktora tvrtke Citus. Konferencija je otvorena okruglim stolom na temu "Deset godina tehnologije (2006-2016-2026)". Na okruglom stolu sudjelovali su dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković, Generalni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za poslovne korisnike Saša Kramar, vlasnik i direktor odvjetničkog ureda VUKMIR & SURADNICI specijaliziranog za intelektualno vlasništvo Mladen Vukmir, direktorica prodaje tvrtke CROZ Vedrana Miholić i suosnivač i izvršni direktor (CEO) Axinom Group Damir Tomičić. Poznati hrvatski alpinist, filmaš i pripadnik Gorske službe spašavanja Stipe Božić trebao se u raspravu uključiti putem Skypea, ali do dvorane je doprla samo njegova slika bez tona.

Unatoč tonskim problemima u dvorani, rasprava se o nevjerojatnom razvoju tehnologije u zadnjih deset godina, kao i o njenom utjecaju na sve aspekte života ipak održala, a najviše se vodila oko dvije teme, primjene tehnologije u obrazovnom sustavu, te intelektualnog vlasništva.

Mobilityday 2016 16

Mladen Vukmir je ukazao na problem da se o intelektualnom vlasništvu na našim školama i fakultetima uopće ne uči, što je problem u čitavoj Europi, dok se kod nas uglavnom usvajaju modeli iz SAD-a. Kao primjer država koje su u posljednje vrijeme puno napravile po tom pitanju navodi Japan, Južnu Koreju i Kinu, te dodaje da u Hrvatskoj niti na jednoj sjednici bilo koje vlade ni pet minuta nije bilo posvećeno intelektualnom vlasništvu.

Dekan Algebre Mislav Balković govorio je o problemima u obrazovnom sustavu, pa navodi da samo 10 posto mladih razmišlja o karijeri vezanoj za IT i inženjerstvo, što znači da su im zanimanja iz tog područja vrlo slabo atraktivna, a ispod njih su u manjem broju samo oni koji biraju fiziku. Balković je ukazao i na porazne rezultate istraživanja provedenog među profesorima koji u školama predaju programiranje. Na pitanje programiraju li i kod kuće većinom su odgovorili ne, a kao razlog naveli su da im je to dosadno.

Vedrana Miholić je, međutim, iskazala zadovoljstvo što je ove godine na prvu godinu FER-a primljeno 24% djevojaka, što znači da žene sve više prepoznaju mogućnosti koje nude tehnologija i informatika, no ističe kako naš obrazovni sustav nedovoljno poučava "primjenjive vještine". To znači da usprkos trendu uvođenja tehnologije u škole koji će se sve više širiti u daljoj budućnosti, imamo problem u tome što nemamo ljude koji mogu primijeniti tehnologiju u obrazovanju.

Digitalno zrele škole u Hrvatskoj

Na temu obrazovanja govorio je kasnije i VD ravnatelja CARNeta Zvonimir Stanić u svome izlaganju na temu "e-Škole: One year Later (iliti na pola puta)". Projekt "e-Škole" trenutno je zapravo na trećini puta do kraja prve faze. Projekt je, naime zamišljen u dvije faze po tri godine, sve ukupno od 2015 do 2022., nakon kojih bi digitalno zrele škole u Hrvatskoj trebale postati norma.

U ovoj prvoj fazi uključeno je 150 škola, dok druga faza predviđa uključivanje još 700 škola, koliko ih se i prijavilo već otvaranjem prve faze projekta, ali nisu mogle odmah sve biti primljene.

Stanić je također istaknuo da nije dovoljno samo instalirati opremu u škole i pustiti ih da se same snađu, kao što se dosad pravila "informatizacija" hrvatskih škola. Stoga ovaj projekt uz opremanje škola provodi i edukaciju nastavnika, kojima se pruža i tehnička podrška, planiraju se didaktičke metode i materijali vezani za digitalne tehnologije.

Microsoft orijentiran na potrebe korisnika

Skype Engineering Manager u Microsoftu Dalibor Kukoleča u svom je izlaganju govorio o važnosti mjerenja propusnosti mreže u svrhu poboljšanja kvalitete real-time komunikacije između bilo koje dvije globalno udaljene točke na internetu. Objasnio je da se kod razvoja aplikacija kao što je Skype ne može računati ni na najnovije mrežne tehnologije ni na njihovu jednaku učinkovitost u različitim zemljama i sredinama, nego aplikacija mora biti maksimalno funkcionalna i u najtežim realnim use case uvjetima. Osim toga, Skype je i cross-platform aplikacija pa svaki uređaj i svaki OS u kojem se on pokreće predstavlja zasebnu varijablu kod mjerenja i procesuiranja mjerenjem dobivenih podataka.

DaliborKukoleca170x170Dalibor Kukoleča

Nakon izlaganja prokomentirali smo s Kukolečom promjene u Microsoftu, u sklopu kojih vidimo veću otvorenost prema drugim, ne-Microsoftovim platformama, uključujući GNU/Linux, portanje .NET-a na druge platforme i otvaranje koda PowerShella. Kukoleča je potvrdio da je Microsoft "na putu ozdravljena" i da je pažnju usmjerio na zadovoljavanje potreba korisnika. Na naš upit može li se nakon PowerShella očekivati nastavak tog postupka i otvaranje koda drugih aplikacija, kao npr. Skypea, Kukoleča nam je objasnio da on nije na položaju gdje se o tome odlučuje pa ne može ništa pouzdano tvrditi, ali da to nije nemoguće, jer "očito je da više nismo uplašeni od toga da netko vidi naš source code, što ja mislim da je jako pozitivno."

Može li AI zamijeniti odvjetnika?

Na temu umjetne inteligencije u području pravnih usluga, od Mladena Vukmira smo doznali da je Ross ime prvog odvjetnika s umjetnom inteligencijom, a temeljen je na IBM Watson tehnologiji. Ipak, Ross nije zamjena za odvjetnika nego samo pomoćnik kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za pravno istraživanje, npr. istraživanje sudske prakse dok se odvjetnik može posvetiti komunikaciji s klijentima. Recimo, AI može na osnovu prethodnih suđenja analizirati kolike su šanse da se pobijedi u nekom sudskom sporu i tako odlučiti da li ići u suđenje ili ne.

Mobilityday 2016 40Mladen Vukmir

Video

Više o ovogodišnjoj konferenciji MobilityDay, njenim ciljevima i motivima ove i proteklih deset godina saznajte iz našeg razgovora s organizatorom Tomislavom Bronzinom:

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.