Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU zahtijeva da Apple plati Irskoj 13 milijardi eura nadoknade poreza Istaknuto

EU zahtijeva da Apple plati Irskoj 13 milijardi eura nadoknade poreza

Europska komisija je zaključila da je Irska godinama Appleu ustupala prekomjerne porezne povlastice, koje sežu do 13 milijardi eura. Prema pravilniku Europske unije o državnim potporama, ovo je ilegalno, jer je omogućilo Appleu da plaća značajno manji porez od ostalih tvrtki. Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager rekla je: "Države članice ne mogu davati porezne olakšice odabranim tvrtkama – to je protuzakonito prema pravilima EU o državnim potporama."

 

Nakon detaljne istrage, koja je započela u srpnju 2014. godine, Europska je komisija zaključila da je Irska ovakvu poreznu politiku prema Appleu provodila još od 1991. godine. Istraživanje je pokazalo da je Apple za svoje europske dobitke Irskoj 2003. godine efektivno plaćao poreznu stopu od tek 1%, a i ona se vremenom smanjivala do jedva 0.005% u 2014. godini.

Ovakva je praksa u EU ilegalna, jer dopušta Appleu nepravednu prednost pred drugim tvrtkama koje su podložne istom nacionalnom poreznom sustavu. Komisija smije narediti povrat nezakonite državne potpore za desetogodišnji period počevši od početka istrage. Apple zato Irskoj mora sada nadoknađiti neplaćen porez za razdoblje od 2003. do 2014., ukupno 13 milijardi eura, plus kamate.

shema

Prema Reutersu, ovih 13 milijardi eura navodno predstavlja oko 6% ukupnog Appleovog kapitala, tako da im ova impresivna cifra nije ni neki težak udarac. No, unatoč tome, i Apple i Republika Irska navodno se namjeravaju žaliti na ovu odluku.

Čini se da je Irska Appleu pružala olakšice u zamjenu za radna mjesta u zemlji, dok Apple prema Reutersu smatra da se tu ne radi o količini plaćenog poreza, nego o tome koja vlada prikuplja novac.

Detaljnije o istrazi Europske komisije možete pročitati ovdje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next