Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hobi koji je promijenio svijet: 25 godina Linuxa Istaknuto

Hobi koji je promijenio svijet: 25 godina Linuxa

Prije točno 25 godina, 25. kolovoza 1991. Linus Benedict Torvalds je e-mailom obavijestio korisnike sveučilišnog unixoidnog operacijskog sustava Minix da iz hobija i bez velikih ambicija radi na novom slobodnom računalnom operacijskom sustavu.

Povodom obilježavanja tog datuma koji se smatra rođenjem Linuxa, Linux Foundation je izdao izviješće o razvoju Linux kernela zajedno s infografikom u kojoj su izdvojeni najzanimljiviji podaci.

slack imgs.com

Torvalds je zapravo napisao kernel, a kao shell koristio je (i još koristi) Bash i GCC kao C compiler – komponente projekta za razvoj slobodnog OS-a GNU, kojem je nedostajao upravo kernel. Tako je nastao GNU/Linux, jedan od najuspješnijih projekata slobodnog softvera otvorenog koda (Free and Open Source Software – FOSS).

Mada u okruženju desktop PC računala GNU/Linux nije nikada uspio ozbiljnije ugroziti vlasnički softver poput Microsoftovih Windowsa, mnogi ne znaju da je on zapravo pobjednik IT svijeta, jer npr. pogoni čitav internet, a i Googleov Android je izgrađen oko Linux kernela. Koriste ga zrakoplovi, vaš Wi-Fi ruter, pametni satovi, pametni televizori i drugi pametni gadgeti koje možda posjedujete u vašem domu. Ali koristi se i na većini svjetskih superračunala, kao i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pored toga valja naglasiti da je u posljednjih 11 godina 13.500 developera iz više od 1.300 tvrtki dalo svoj doprinos Linux kernelu, a njegov razvoj sponzoriraju neke od najvećih IT tvrtki na svijetu uključujući Intel, Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD, Texas Instruments i ARM.

To što se radi o FOSS projektu ne znači da na Linuxu developeri ne zarađuju. U najnovijem izvještaju Linux Foundationa zabilježeno kako brojka neplaćenih developera pada, jer su tvrtke prepoznale znanje o razvoju Linux kernela kao vrlo poželjnu vještinu, što iskusnim developerima jamči da neće dugo raditi zabadava.

Ukratko rečeno, možda niste svjesni da se Linux danas nalazi posvuda, kako na Zemlji, tako i u svemiru, pa nemamo reći ništa pametnije nego mu poželjeti dug i uspješan život. Sretan rođendan Linux!

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next