Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Project Loon iz Google X-a mijenja vodstvo i planira izlazak na tržište Istaknuto

Project Loon iz Google X-a mijenja vodstvo i planira izlazak na tržište

Project Loon je dio Alphabetovog istraživačkog odjela X, a cilj mu je dovesti širokopojasni internet na udaljena i nedostupna područja pomoću letećih balona u stratosferi. Projekt sada dobiva novog voditelja, s dugogodišnjim iskustvom u industriji, kako bi projekt iz faze testiranja doveo na tržište.

Tom Moore, suosnivač tvrtke WildBlue Communications za satelitske širokopojasne usluge, u X dolazi kao voditelj Projecta Loon, ali i kao podpredsjednik X-a. Na mjesto voditelja Loona dolazi umjesto Mikea Cassidya, također dobro znanog poduzetnika iz Silicijske Doline, koji je vodio Loon od 2012. godine. Cassidy će ostati u X-u kako bi razvijao nove istraživačke projekte.

Ovim potezom želi se Loon prenijeti iz faze testiranja u fazu praktične komercijalne primjene. "Tomovo vrijedno industrijsko iskustvo pomoći će nam lansirati projekt u komercijalnu fazu.", rekao je voditelj X-a Astro Teller: "Jedva čekamo raditi s telekomima diljem svijeta na integraciji Loona s njihovim mrežama."

goldenawards2014

Još od 2013. godine Loon je testiran diljem svijeta u suradnji s lokalnim telekomima, kao što je Vodafone NZ u Novom Zelandu, Telstra u Australiji i Telefonica u Južnoj Americi kako bi pružile pristup internetu u ruralnim i planinskim predjelima kojima nedostaje tradicionalan zemaljski pristup internetu.

U dosadašnjim testovima ovi su baloni pokazali da mogu koristeći se povoljnim vjetrovima preći preko 17 milijuna km i zadržati se u zraku preko 100 dana, otkud šalju širokopojasni pristup internetu uređajima na zemlji.

Izvor: Bloomberg

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next