Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Canonical se pridružuje Savjetodavnom odboru za LibreOffice Istaknuto

Canonical se pridružuje Savjetodavnom odboru za LibreOffice

The Document Foundation (TDF) je primio Canonical u svoj Savjetodavni odbor za razvoj popularnog slobodnog uredskog paketa LibreOffice.

TDF koordinira i održava razvoj najpopularnije alternative MS Officeu. LibreOffice je slobodan softver otvorenog koda koji pokriva potrebe rada u uredu, uključujući obradu teksta, proračunske tablice, prezentacije, vektorsku grafiku, baze podataka itd. Danas je to zadani uredski paket većine popularnih distribucija GNU/Linuxa, a dostupan je i za Mac OS, Windows i Android.

Canonical je tvrtka koja stoji iz razvoja Ubuntu, najpopularnije distribucije GNU/Linuxa, i bila je aktivna članica LibreOffice zajednice od samih početaka. Još 2011. godine, kad je LibreOffice nastao odvajanjem od projekta OpenOffice.org, Ubuntu je već zamijenio OpenOffice.org za LibreOffice kao zadani uredski paket i kontinuirano surađivao u njegovom razvoju.

TDF je objavio da je Canonical sada primljen i u njihov Savjetodavni odbor, koji predstavlja sponzore TDF-a i daje neobvezujuće savjete, smjernice i prijedloge Upravnom odboru. Canonical se tu pridružuje tvrtkama i udrugama kao što su AMD, Free Software Foundation, GNOME, Google, Intel, KDE e.V., Red Hat i dr.

"Canonical je aktivan član LibreOffice zajednice od prvih dana i jedan od najčešćih sponzora LibreOffice konferencije. Učlanjenjem u Savjetodavni odbor projekta, Canonical će pružiti iskustvo i uvide potrebne za poboljšanje i povećanje prisutnosti slobodnog softvera – i LibreOfficea – u tvrtkama i javnim upravama diljem svijeta.", rekla je predsjednica TDF-a Marina Latini.

Odluci da se Canonical primi u Savjetodavni odbor doprinosi i činjenica da će LibreOffice u kolovozu biti među prvim aplikacijama koje će biti dostupne u snap paketima. Snap je tehnologija za instalacijske pakete u GNU/Linuxu koju je Canonical počeo razvijati za Ubuntu. Međutim, pošto aplikacije instalirane iz snap paketa funkcioniraju polunezavisno od ostatka OS-a i zaobilaze inače uobičajene probleme ovisnosti o drugim paketima, i druge su se distribucije zainteresirale za snap tehnologiju i pridružile se razvoju. Snap time postaju univerzalni instalacijski paketi za GNU/Linux pa iz TDF-a tvrde da će im to ubuduće olakšati i pojednostaviti održavanje LibreOfficea kroz razne distribucije.

Izvor: The Document Foundation

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next