Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU će omogućiti besplatnu sigurnosnu reviziju za Apache HTTP Server i KeePass Istaknuto

EU će omogućiti besplatnu sigurnosnu reviziju za Apache HTTP Server i KeePass

Europska komisija je najavila da će njeni IT inženjeri obaviti sigurnosnu reviziju za projekte Apache HTTP Server i KeePass. Revizija se obavlja u sklopu EU-FOSSA (EU-Free and Open Source Software Auditing), pilot projekta Europske unije za provjeru i reviziju slobodnog softvera otvorenog koda u službenoj uporabi u EU.

Kao pilot projekt, EU-FOSSA je zasad financiran samo do kraja 2016. godine i raspolaže s jednim milijunom eura. Cilj je unaprjeđenje sigurnosti slobodnog softvera koji koriste europske institucije. Projekt se testno provodi ove godine, a predložila ga je 2014. godine europarlamentarka Julia Reda iz Piratske stranke Njemačke.

Za prvu su provjeru odabrani Apache HTTP Server i KeePass prema dva glavna kriterija: koliko se softver koristi unutar EU institucija i koliko je presudan za institucije i korisnike. Provjeru će provesti iste tvrtke koje i inače IT odjeli Europske komisije i Europskog parlamenta najme.

Matthias Kirschner iz Free Software Foundation Europe izrazio je zabrinutost da bi ove revizije mogle proizvesti nečitka birokratska izvješća koja nitko ni ne čita, no predstavnici EU-FOSSA tvrde da će raditi u uskoj suradnji s odabranim softverskim projektima, kako bi osigurali proizvodnju čitkih i korisnih izvještaja koji će doprinijeti cjelokupnoj sigurnosti aplikacija.

Ukoliko rezultati ove revizije budu zadovoljavajući, Europska komisija bi mogla nastaviti financiranje projekta EU-FOSSA i nakon 2016. godine.

Među softverskim projektima na kojima bi EU-FOSSA ubuduće mogla raditi spominju se i MySQL, Git, FileZilla, OpenSSH, Firefox, 7-Zip, VLC Media Player, Glibc, Linux (kernel), OpenSSL, Drupal i drugi.

Izvor: Softpedia

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next