Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Osam hrvatskih proizvođača igara idu na GamesCom 2016 Istaknuto

Andrej Kovačević, Andrej Levenski, Igor Škevin, Ante Vrdelja Andrej Kovačević, Andrej Levenski, Igor Škevin, Ante Vrdelja

Već treću godinu za redom uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK) hrvatska industrija računalnih igara prezentirat će se na sajmu GamesCom u Kölnu. najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave.

Na prostoru od 66,5 m2 ove će godine biti prisutno čak osam tvrtki članica Grupacije za razvoj računalnih igara Udruženja za IT HGK, što je više od trećine tvrtki koje djeluju u ovoj brzorastućoj industriji u Hrvatskoj. Bit će to Reboot, LGM Games, Iron Ward, Exordium Games, Gamepires, Croteam, 2×2 Games i Lion game Lion.

Virtualizacija hrvatskog štanda na GamesCom 2016

Na konferenciji za medije Ante Vrdelja je predstavio i Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara, koji se međunarodno prezentira kao Croatian Game Developers Association (CGDA) i okuplja tridesetak proizvođača računalnih igara, tj. gotovo svaki studio aktivan u Hrvatskoj. CGDA je osnovan po uzoru na slične udruge u svijetu, posebice u regiji, nastalih kao podrška istočnoeuropskom boomu razvoja igara u kojem sudjeluju i domaći developeri. Nedavno je CGDA primljen kao 10. članica European Game Developer Federationa (EGDF). "To će hrvatskim tvrtkama donijeti brojne prednosti. Osobito iskustvo zemalja članica koje pružaju potporu svojim developerima kakvu ima filmska i glazbena industrija", istaknuo je Vrdelja.

Tajnik Udruženja za IT HGK Igor Škevin naglasio je da je razvoj računalnih igara najbrže rastući segment informatičke industrije u Hrvatskoj s godišnjim rastom zaposlenih za 38%, rastom prihoda i proizvodnje od 50% te izvozom od gotovo 100%. Naglasio je i da se industrija računalnih igara u Hrvatskoj može već mjeriti s tradicionalnim predstavnicima IT industrije otkad se tvrtka Nanobit uvrstila na deveto mjesto ljestvice hrvatskih IT izvoznika za 2013. godinu. U branši game developmenta trenutačno je zaposleno oko 250 osoba, a u državi djeluje skoro 30 tvrtki koje se bave tom granom IT-a.

Naglašeno je na konferenciji i to da hrvatska publika normalno kupuje računalne igre, ali hrvatsko je tržište jednostavno toliko malo da se domaći proizvođači igara moraju orijentirati na izvoz – i uspješni su pritom.

"Očekujem da će toga biti sve više i više.", rekao nam je Škevin: "Iako mnogi podcjenjuju igre, mislim da će ti momci i djevojke jako puno doprinijeti vidljivosti hrvatskog IT-a u svijetu. Prepoznatljivost i kvaliteta njihovih igara mogla bi otvoriti put do posla i 'klasičnim' IT tvrtkama, kao što se to već dogodilo npr. u Poljskoj, zahvaljujući igri The Witcher."

Pored tolikog optimizma, ne treba čuditi da je na upit o ciljevima odlaska na sajam u Kölnu Vrdelja šaljivo izjavio: "Svjetska dominacija!" Ozbiljnije govoreći, ciljevi su, naravno, sticanje kontakata, sklapanje novih poslova i povećanje vidljivosti hrvatske gaming industrije u svijetu. Sve to skupa, kao ni eventualna svjetska dominacija, ipak neće biti banalan zadatak, rekli su sudionici konferencije, jer na sajmu prisustvuje oko 1000 izlagača iz cijeloga svijeta, mnogi od kojih imaju bitno veće budžete od domaćih tvrtki. No, ovo je tek početak.

Suosnivač hrvatskog studija Gamepires Andrej Levenski rekao je da događanja poput GamesComa uvelike pomažu u ostvarivanju poslovnih rezultata. "Odradimo 20 do 30 sastanaka, razmjenjuju se iskustva i kontakti, a u prethodnim godinama potpisali smo i ugovore koji su u konačnici donijeli zaradu“, rekao je Levenski te je istaknuo da su na sajmu bili pronašli izdavača za španjolsko i talijansko tržište, a bilježe i suradnju s Češkom, Njemačkom i SAD-om. Suradnja Gamepiresa i NVIDIA-e također je direktan rezultat kontakta ostvarenog na GamesComu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next