Menu

Android pokreće 76 posto telefona u Europi Istaknuto

Android pokreće 76 posto telefona u Europi

Prema podacima analize Kantar Worldpanel ComTecha, u prošlom kvartalu Android OS je na području EU5 ostvario udio od 76,5 posto, što je rast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oznaka EU5 odnosi se na 5 najvećih tržišta u Europi, odnosno na Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Španjolsku.

"Android je nastavio ostvarivati godišnji rast u mnogim regijama, pri čemu je najbolje rezultate zabilježio u Italiji, gdje je porastao za 10,2 %, te sada čini 80,9 posto svih prodaja pametnih telefona ostvarenih u zadnjem tromjesečnom razdoblju. To ne znači da iOS pada na svim EU5 tržištima, jer je u Francuskoj i Velikoj Britaniji Appleov mobilni operativni sustav ostvario rast od 21%, odnosno 36 posto", navodi Lauren Guenveur, direktorica odjela "Consumer Insight" tvrtke Kantar Worldpanel ComTech.

Što se tiče pojedinačnih brandova, na EU5 tržištima Samsung se nalazi ispred Applea, a na trećem je mjestu Huawei čiji telefoni čine 12.5% udjela prodaje u posljednjem tromjesečju.

Što se kineskog tržišta tiče, u "urbanoj Kini" je 79,4 posto prodanih telefona u prošlom kvartalu pripalo Androidu, a 88% uređaja dolazi od lokalnih brandova, među kojima vodi Huawei s 25,6 posto udjela ispred Applea s 19.7%.

U drugim dijelovima svijeta najviše Android telefona prodaju Samsung i Huawei, a u SAD-u im je opasan konkurent postao LG koji čini 15,1% udjela u prodaji uređaja na Googleovom OS-u.

Najprodavaniji pametni telefon je postao Galaxy S7 (11.1%), dok je iza njega iPhone 6s s nekih 10%,

Analitičari Kantara kažu da Huawei želi stići na drugo mjesto najprodavanijih pametnih telefona iza Samsunga, no to mu neće biti jednostavno ostvariti, jer bi trebao značajno ojačati na američkom tržištu gdje ostvaruje udio od samo 1%.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka