Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple isključuje Flash iz Safarija na novom MacOS-u Istaknuto

Safari traži dozvolu za korištenje Flasha Safari traži dozvolu za korištenje Flasha

Adobe Flash Player već je notoran po svojim sigurnosnim propustima i pretjeranom korištenju računalnih resursa. I jedno i drugo na svoj način ugrožava vaše računalo. Čini se da se stoga i Apple sada pridružuje Mozilli i Googleu u pokušaju da "ubiju" Flash na desktopu.

Appleov programer Ricky Mondello je na WebKit blogu izjavio da će Safari 10, koji će krajem godine biti zadani browser u također novom Mac OS-u Sierra, blokirati Adobe Flash i gdje god je to dostupno koristiti HTML5 implementacije istoga sadržaja. Ukoliko neke stranice ne budu imale alternativu Flashu, Safari će od korisnika zatražiti dozvolu da pokrene potreban plugin.

Ova je praksa već duže vrijeme uobičajena na Mozillinom Firefoxu, a slično je riješenje nedavno predložio i Google za svoj Chrome, što bi također trebalo krenuti u opticaj krajem ove godine. Adobe je svojevremeno i sam isključio korisnike Linuxa iz razvoja novih verzija Flash Playera pa većina distribucija već duže vrijeme savjetuje svojim korisnicima da radi sigurnosti radije ne koriste Flash uopće. Podsjećamo, pored toga, da Flash nije nikada ni bio dostupan na Appleovoj mobilnoj platformi iOS, a već je dugo nedostupan i na Androidu.

Mondello je napomenuo da korištenje HTML-a 5 umjesto Flasha i sličnih pluginova donosi niz pogodnosti za korisnike, kao što su bolje performanse i duže trajanje baterije. A ni pitanje sigurnosti nije za zanemariti nakon zadnjih vijesti.

Čini se da svjedočimo polaganom odumiranju Adobe Flasha, što je logičan slijed događaja s obzirom na mogućnosti koje nudi HTML5, s kojim nije više potrebno koristiti vanjske pluginove da bi se web stranicama dodavao bogat multimedijalni sadržaj.

Izvor: The Next Web

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next