Logo
Ispiši ovu stranicu

Odustaje li Samsung od Android Wear proizvoda? Istaknuto

Odustaje li Samsung od Android Wear proizvoda?

Poznato je da se Samsung već duže vrijeme pokušava udaljiti od ovisnosti o Googleovoj mobilnoj platformi Android pa u tu svrhu surađuje s Linux Foundationom i drugim partnerima na razvoju otvorenijeg OS-a – Tizen. Nakon niza (za sada) neuspjelih pokušaja da nametne Tizen na tržištu pametnih telefona, Samsung očito mijenja strategiju i svoju platformu pokušava nametnuti kroz još mlado tržište nosivih uređaja, kao što su pametni ručni satovi, i rješenja za pametan dom.

Prema izvještaju Digital Trendsa, Samsung trenutno ne planira razvoj nikakvih Android Wear uređaja. To ne znači da u budućnosti možda neće ipak krenuti u proizvodnju i takvih uređaja, oprezno ističu iz Samsunga da se nisu službeno odrekli nijedne od platformi s kojima trenutno rade, no fokus je za sada na razvoju nosivih gadgeta temeljenih na Tizenu. Isto možemo zaključiti i što se tiče Samsungovih uređaja za pametan dom, kao što su njihovi pametni hladnjaci i pametni televizori, koje za sada također pogoni isključivo Tizen.

Dosad je Samsung implementirao Android Wear samo jednom, na jednome od najranijih Android Wear ručnih satova – Galaxy Gear Live. Nakon toga je fokus u potpunosti prebačen na razvoj nosivih uređaja koje pokreće Tizen. Pored očito bolje kontrole nad platformom koju i sami razvijaju, Samsung navodi i potrošnju baterije kao jedan od ključnih razloga za odabir Tizena za svoje nosive uređaje.

S druge strane, Google za sada nema problema s implementacijom svoje platforme kod drugih partnera. Kompanije kao Lenovo, Huawei i LG već proizvode Android Wear uređaje, kao i neke kompanije koje inače proizvode tradicionalne satove, npr. Tag Heuer. Samsung je trenutno ipak usamljen u svojoj implementaciji Tizena, no ipak se radi o velikoj i uglednoj kompaniji i bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti nametnuti novu platformu na tržištu i time povećati svoju nezavisnost od Googleovih rješenja. Sudeći prema uređajima koje su do sada objavljivali, kao što je npr. Gear S2, čini se da Samsung i Tizen neće biti nimalo zanemariva konkurencija.

Ako Samsungovi Tizen ručni satovi zaista i steknu široku primjenu, moglo bi se očekivati da bi Samsung mogao pomalo predlagati da ih se koristi u paru s Tizen telefonima.

Izvor: Digital Trends

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.