Menu

Odustaje li Samsung od Android Wear proizvoda? Istaknuto

Odustaje li Samsung od Android Wear proizvoda?

Poznato je da se Samsung već duže vrijeme pokušava udaljiti od ovisnosti o Googleovoj mobilnoj platformi Android pa u tu svrhu surađuje s Linux Foundationom i drugim partnerima na razvoju otvorenijeg OS-a – Tizen. Nakon niza (za sada) neuspjelih pokušaja da nametne Tizen na tržištu pametnih telefona, Samsung očito mijenja strategiju i svoju platformu pokušava nametnuti kroz još mlado tržište nosivih uređaja, kao što su pametni ručni satovi, i rješenja za pametan dom.

Prema izvještaju Digital Trendsa, Samsung trenutno ne planira razvoj nikakvih Android Wear uređaja. To ne znači da u budućnosti možda neće ipak krenuti u proizvodnju i takvih uređaja, oprezno ističu iz Samsunga da se nisu službeno odrekli nijedne od platformi s kojima trenutno rade, no fokus je za sada na razvoju nosivih gadgeta temeljenih na Tizenu. Isto možemo zaključiti i što se tiče Samsungovih uređaja za pametan dom, kao što su njihovi pametni hladnjaci i pametni televizori, koje za sada također pogoni isključivo Tizen.

Dosad je Samsung implementirao Android Wear samo jednom, na jednome od najranijih Android Wear ručnih satova – Galaxy Gear Live. Nakon toga je fokus u potpunosti prebačen na razvoj nosivih uređaja koje pokreće Tizen. Pored očito bolje kontrole nad platformom koju i sami razvijaju, Samsung navodi i potrošnju baterije kao jedan od ključnih razloga za odabir Tizena za svoje nosive uređaje.

S druge strane, Google za sada nema problema s implementacijom svoje platforme kod drugih partnera. Kompanije kao Lenovo, Huawei i LG već proizvode Android Wear uređaje, kao i neke kompanije koje inače proizvode tradicionalne satove, npr. Tag Heuer. Samsung je trenutno ipak usamljen u svojoj implementaciji Tizena, no ipak se radi o velikoj i uglednoj kompaniji i bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti nametnuti novu platformu na tržištu i time povećati svoju nezavisnost od Googleovih rješenja. Sudeći prema uređajima koje su do sada objavljivali, kao što je npr. Gear S2, čini se da Samsung i Tizen neće biti nimalo zanemariva konkurencija.

Ako Samsungovi Tizen ručni satovi zaista i steknu široku primjenu, moglo bi se očekivati da bi Samsung mogao pomalo predlagati da ih se koristi u paru s Tizen telefonima.

Izvor: Digital Trends

na vrh članka