Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Windows Phone bilježi drastičan pad na tržištu

Windows Phone bilježi drastičan pad na tržištu

Prema Gartnerovim statistikama o prodaji pametnih telefona u prvom kvartalu 2016. i usporedbama s istim razdobljem 2015., ukupna globalna prodaja pametnih telefona se povećala za 3,9%. No, Microsoftu ta činjenica ne znači ništa, jer su uređaji na njegovoj Windows Phone platformi pali s udjela od 2,5% na 0,7% tržišta, bez obzira na sav trud korporacije iz Redmonda da oporavku tržišta doprinese novim značajkama, novim OS-om i prilično snažnim marketingom.

Na tržištu mobilnih OS-ova jedino Android bilježi povećanje udjela, dok su svi ostali operativni sustavi posrnuli, uključujući Appleov iOS, koji je s 17,9 posto pao na 14,9%.

Što se Androida tiče, telefoni na Googleovom OS-u su sa 78,9% udjela stigli na 84,1%, a Samsung ih i dalje prodaje najviše pa čini 23,2% udjela u prvom kvartalu 2016. Valja ipak reći da je Samsung u istom razdoblju prošle godine imao za jedan postotak bolju prodaju uređaja (24,1%), no to mu za sada nije nikakav razlog za zabrinutost.

gartner stat

Prvih pet proizvođača pametnih telefona čine Samsung, Apple, Huawei, Oppo i Xiaomi. Huawei i Oppo su ostvarili rast s 5,4 na 8,3 posto, odnosno 2,0 na 4,6 posto udjela, dok je Xiaomi ostao na gotovo istim prodajnim rezultatima iz prošle godine, odnosno tek mrvicu slabijim (4,4 na 4,3%).

Gartner ukazuje da je Lenovo ispao s liste top 5 proizvođača pametnih telefona, a više se ne nalazi ni u top 10, što povezuju sa sve većom konkurencijom na azijskom tržištu od strane konkurentskih kineskih proizvođača.

Gartnerov izvještaj možete pročitati ovdje.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next