Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple uložio milijardu dolara u kinesku konkurenciju Uberu Istaknuto

Apple uložio milijardu dolara u kinesku konkurenciju Uberu

U petak ujutro u Kini su iz kompanije Didi Chuxing obznanili da su u sklopu svog prikupljanja fondova primili od Applea investiciju 1 milijarde dolara. Didi je najveća kineska aplikacija za pozivanje taksija i dijeljenje prijevoza. Glavni konkurent im je, naravno, već snažan i međunarodno prisutan Uber, no uz Appleovu podršku Didi je dobio moćnog strateškog partnera iz Amerike.

Za razliku od Googlea i Microsofta, Apple nije inače poznat po investicijama u manjinske vlasničke udjele u privatnim tehnološkim kompanijama. Međutim, tu se vjerojatno radi o istraživanju novih strategija rasta, nakon nedavno zabilježenog pada u prodaji iPhonea – inače zlatnog rudnika kompanije. CEO Applea Tim Cook u zadnje je vrijeme počeo opisivati Apple kao ne samo hardversku, nego i uslužnu kompaniju i dijeljenje prijevoza spada u tu kategoriju pa se ova investicija može tumačiti kao širenje Applea prema uslužnome sektoru.

Uber je sa svojih 6 milijardi dolara odlučio u Kini uložiti jednu milijardu godišnje. No, ova zadnja investicija od strane Applea će pomoći kineskome Didiu da zadrži svoju vodeću poziciju pred stranom kompanijom, ali ironično, uz pomoć treće strane kompanije. Osim Applea, Didi ima investitorsku podršku i od kineskih kompanija Alibaba i Tencent, dok Baidu investira u kinesku podružnicu Ubera.

Didi trenutno pokriva preko 11 milijuna vožnji dnevno i broji skoro 300 milijuna korisnika u skoro 400 kineskih gradova. Kompanija tvrdi da pokriva 87% kineskog tržišta privatnog pozivanja automobila i dijeljenja vožnji, gdje konkuriraju s Uberom.

Izvor: Forbes

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.